Plaatselijk afvallen. Wat moet ik daarvoor doen? 1

Plaatselijk afvallen. Wat moet ik daarvoor doen?

Plaatselijk afvallen. Dat willen we. Maar het is niet altijd even eenvoudig. Want lichaamsvet is eigenzinnig en reageert bijna nooit zoals we dat zouden willen. Vet verdwijnt als u aan het diëten bent of een bewegingsprogramma volgt, maar altijd op plaatsen waar u dat liever niet heeft. En daarmee wordt plaatselijk afvallen iets wat vaak niet lukt.

Er is her en der al heel wat gepubliceerd over plaatselijk afvallen. In dit bericht gaan we proberen om u een en ander uit te leggen over de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van plaatselijk afvallen.

Verschillende types lichaamsvet

Is plaatselijk afvallen mogelijk

Kun je plaatselijk afvallen?

We hebben vetweefsel in ons hele lichaam. Vetcellen hebben maar één functie. De opslag van vet als reserve voor slechtere tijden. De verdeling van deze vetcellen is sterk persoonsgebonden. Er zijn globaal gezien twee soorten vetopslag. Visceraal vet (rondom onze organen) en Subcutaan of onderhuids vet.  Gemiddeld valt zo’n 80% van ons lichaamsvet in de categorie subcutaan.

En plaatselijk afvallen mislukt bijna altijd, ondanks alle reclame beloftes (‘verlies uw buikvet eerst’). Het is zeldzaam dat vet het eerst verdwijnt waar u dat wilt.

Lichaamsvet opslaan algemeen

In het algemeen slaan we ons vet op de volgende plaatsen het eerst en meeste op.

 • Vrouwen slaan vet vooral op rondom hun zitvlak en heupen. We spreken hier ook wel van een ‘peervorm’ of ‘peervormig’ lichaam.
 • Mannen slaan hun vet vooral op rondom hun buik. Hier spreken we van een ‘appelvorm’ of ‘appelvormig ‘ lichaam.

De appel- en peervorm komen overwegend voor zoals hiervoor geschetst maar er zijn ook afwijkingen. Mannen kunnen een peervormig lichaam hebben en vrouwen een appelvormig lichaam.

Lichaamsvet op specifieke plaatsen

 • Knie: Vetvorming treedt vaak op aan de binnenzijde van knieën van vrouwen.
 • Bovenarm: Een probleemzone bij vrouwen. Vet bouwt zich op in het midden of aan de bovenzijde van de bovenarm in de nabijheid van de triceps. Laat u uw dikke bovenarmen afvallen dan ontstaat het probleem van de ‘kipfiletjes’ bij uw triceps, uw armen bevatten dan minder vet maar zijn niet strak genoeg, ook al een probleem.
 • Buik: Vetopbouw in het gebied rondom uw navel komt bijna bij iedereen vetopbouw voor. Het is een oerplaats voor vetopslag. Zelfs bij magere vrouwen is er sprake van de vorming van buikvet.
 • Binnenkant van de dijen: Vooral vrouwen hebben te kampen met vetvorming aan de binnenkant van de dijen. Maar ook bij mannen komt dit voor. Bij vrouwen valt vet op deze plaats meer op. En dat wordt weer veroorzaakt door de breedte van het bekken. Die heeft zijn weerslag op de positie van de dij.
 • Buitenkant van de dijen: Een vrouwelijke probleemzone, dit is de plaats waar cellulitis voorkomt. Het vet aan de buitenkant van de dijen sluit vaak aan op het vet in de billen en binnenkant van de dijen.
 • Achterwerk: Wanneer u hier geen vetopbouw had, dan zou zitten een stuk minder aangenaam worden. Het plaatselijk aanwezige lichaamsvet wordt bijeen gehouden door de bilspieren. Wanneer het vet verdwijnt verslapt uw achterwerk en verzakt naar uw dijen. Het vergt heel wat oefening om dat weer in orde te krijgen.
 • Lage rug: vetconcentraties in de lage rug lopen meestal naadloos over in het vet op uw achterwerk.
 • Borst: Bij zowel mannen als vrouwen is er sprake van de opbouw van lichaamsvet op de borst. Vrouwen hebben meer vet in de borstzone dan mannen.

Genetische verschillen lichaamsvet

Er is nogal wat onderzoek verricht naar genetische verschillen in de opbouw of het voorkomen van lichaamsvet op bepaalde plaatsen. Aziatische mensen zijn dikker rondom hun middel, en mediterane vrouwen slaan meer vet op rondom hun dijen.

Plaatselijk afvallen of vet verliezen

U kunt onderhuids vet vergelijken met de lagen van een ui. In plaats van plaatselijk afvallen of gewichtsverlies wordt het vet laag voor laag ‘afgepeld’ over het gehele lichaam en dus niet op één bepaalde plaats. Verder varieert de plaats waar vet het eerst verdwijnt van persoon tot persoon.

Wetenschappers zijn het erover eens dat de plaats waar het eerste vet is ontstaan, meestal ook de plaats is waar het lichaamsvet het laatst verdwijnt. Als de eerste vetaanwas heeft plaatsgevonden op uw buik (lang geleden) dan is het dus zeer waarschijnlijk dat dit ook de laatste plaats is waar het vet verdwijnt wanneer u extra gaat bewegen en/of minder eet.

En dit is ook de reden waarom mannen soms klagen dat hun gezicht dunner wordt terwijl tegelijkertijd ‘het zwembandje’ maar niet kleiner wil worden. Maar ook de reden dat vrouwen hun borsten kleiner zien worden, terwijl die te dikke dijen nog geen millimeter krimpen! Dit laatste effect wordt trouwens verstrekt wanneer u last heeft van cellulitis.

Bij het afvallen treden doorgaans de volgende trends op.

 • Mannen met overgewicht verliezen vaak vet rondom de organen, terwijl vrouwen het eerst hun onderhuids (subcutaan) vet zien verdwijnen.
 • Beweging lijkt te zorgen voor meer vetverlies bij de onderhuid. Wie alleen op dieet gaat en niet extra beweegt zal eerder vet verliezen rondom de organen. Dit verklaart hoe het kan voorkomen dat u afvalt, maar tegelijkertijd niet waarneembaar van figuur verandert.

Feiten over plaatselijk afvallen

De conclusie van al het voorgaande is gortdroog. Er is heel erg weinig wat u kunt doen om plaatselijk afvallen of plaatselijke vetverbranding in uw lichaam te stimuleren.

Beweging behoort een onderdeel te zijn van iedere poging om lichaamsvet te verbranden. Maar extra beweging in een bepaalde lichaamszone heeft niet of nauwelijks invloed op het daar aanwezige vet. Plaatselijk afvallen door plaatselijke beweging werkt dus niet.

Er zijn mensen die daarom drastischer te werk gaan en zelfs liposuctie overwegen, dat kan, maar is lichamelijk een behoorlijk belastende operatie, die soms onder volledige narcose moet worden uitgevoerd. Pas een half jaar na de operatie kunt u het uiteindelijke resultaat bewonderen. Wie even een plattere buik wil voor in de zomer aan het strand, kan het beste in december al een afspraak maken. En het is de vraag of u dat wel wilt…

Dit kan erg frustrerend zijn, en iedereen reageert anders. Geloof reclames die het tegendeel beweren niet. Ga minder en anders eten, start met bewegen of ga meer bewegen.

Wie gaat wandelen of fietsen verbrandt vet. U zult gegarandeerd vet verliezen. Uw BMI daalt. Stel realistische doelen en dan zal uiteindelijk, ook het vet verdwijnen op de plaats waar u dat zo graag wilt.

Plaatselijk afvallen is dan niet meer nodig.

Er wordt nogal wat onderzoek gedaan naar plaafselijk afslanken of ‘spot reduction’ in het Engels. Op deze pagina vindt u een overzicht