Hoe lang bewegen om maximaal vet te verbranden? 1

Hoe lang bewegen om maximaal vet te verbranden?

De combinatie bewegen en vet verbranden houdt de gemoederen al decennia lang bezig. de Er is al veel literatuur verschenen over de juiste trainingsmethode en de duur van de training als u af wilt vallen.

Elders op deze site kunt u lezen dat u optimaal vet verbrandt wanneer u beweegt op 55 tot 65% van uw maximale hartslag. Dit bereikt u bijvoorbeeld al door een flink stuk te gaan wandelen.

Hoe lang moet ik bewegen voor vetverbranding?

Maar hoe lang moet u nu bewegen om maximaal effect te hebben van uw inspanningen en dus zoveel mogelijk af te vallen? Om antwoord te geven op deze vraag moeten we kijken naar de manier waarop ons lichaam energie omzet in beweging.

Bij een licht verhoogde hartslag begint het lichaam stelselmatig energie te verbruiken. Het lichaam zal hier altijd in eerste instantie energie putten uit de permanente voorraad glucose in uw spieren en lever.

Glucose is omgezette suiker. U heeft er constant een voorraadje van in al uw spieren en in uw lever. Als u gaat wandelen, spreekt uw lichaam dus allereerst uw glucosereserves aan totdat deze grotendeels verbruikt zijn.

Dit duurt bij de meeste mensen zo’n 15 tot 20 minuten, tenminste als ze ondertussen niet eten of drinken en hun ‘voorraad’ glucose aanvullen.  Pas daarna gaat uw lichaam vet verbranden om aan energie te komen. Vanaf dat moment worden dus ook uw vetreserves aangesproken.

Als een gevolg gaat u optimaal vet verbranden als u gedurende langere tijd op een niveau van 55-65% gaat trainen.

Drie kwartier wandelen is voor vetverbranding dus efficiënter dan viermaal daags een kwartier. U verbrandt met 4 sessies van een kwartier wel meer calorieën, maar die worden grotendeels uw uw voorraad glucose gehaald en niet uit uw vetreserves. Die glucosevoorraad wordt door uw lichaam na een inspanning bliksemsnel weer op peil gebracht na de inname van koolhydraten en/of suiker.

Zoek beweging die u leuk vindt en lang volhoudt.

Wie de goede voornemens van wandelen en afvallen omzet in daden en ook echt drie kwartier doorloopt, verbrandt een half uur vet.

Wie viermaal een kwartier loopt verbruikt wel meer calorieën maar verbrandt nagenoeg geen vet. De praktijk leert dat u op lange termijn beter af bent wanneer u vet verbrandt dan wanneer u snel gewicht wilt verliezen (en dus calorieën verbranden belangrijker vindt dan vet verbranden).

Als u veel vet wilt verbranden en géén spiermassa verliezen, dan kunt u het beste zorgen voor extra eiwitten in uw voeding. Dat gaat het gemakkelijkst met proteïne of eiwit shakes.

Wie niet graag wandelt kan ook overwegen om te gaan fietsen. Fietsen en afvallen is een prima combinatie.

Buikvet verbranden?

Er worden nogal wat vragen gesteld over het verbranden van buikvet door bewegen. Het is niet zo dat u door wandelen of bewegen in het algemeen resulteert in buikvet verbranden. Wie op een bepaalde plaats wil afvallen doet er goed aan om het bericht over plaatselijk afvallen op deze site nog eens na te lezen.