snel afvallen

Snel afvallen? Lees dit voor u start met uw crashdieet.

U wilt snel afvallen, een fiks aantal kilo’s kwijt en liefst een beetje rap. Hoe kun je dat doen, snel afvallen? Gaat u een dieet volgen? Anders eten? Of allebei? Is het misschien beter om meer te bewegen?

Snel afvallen: Een wijze les

Laten we dit artikel beginnen met een wijze les.

Het antwoord op de vraag ‘Hoe snel afvallen’ is voor iedereen verschillend. Wat voor de een werkt, heeft voor de ander geen nut. Echter de vraag die we onszelf stellen zou misschien moeten zijn: Hoe kan ik snel afvallen en zorgen dat ik niet meer aankom?

Crashen en het jojo effect

U kunt ervoor kiezen om agressief te gaan lijnen. U zet uzelf op een dieet van 1000 calorieën per dag en een ding is zeker. U gaat gewicht verliezen. Waarschijnlijk ook snel, zeker in het begin. Maar er is een keerzijde. Er is een reële kans dat u crasht. U valt langzamer of niet meer af. De gewichtsafname komt tot stilstand. Ontmoedigd herstelt u uw normale (foute) eetpatroon. Omdat u minder spiermassa heeft dan voor de start,  heeft u minder energie nodig en tot uw ontzetting wordt u gestaag zwaarder.

Hoe snel afvallen? een uitleg

Hoe snel afvallen

Na een tijdje staat meestal de wijzer van de vetweegschaal wat hoger dan voor de start van uw zoveelste lijnpoging. U bent ‘gecrasht’ en heeft last van het jojo-effect. Afvallen-zwaarder worden-afvallen-zwaarder worden. Dus het antwoord op de vraag ‘hoe kan ik snel afvallen’ is in ieder geval NIET door het volgen van een crashdieet.

Snel afvallen; een beetje minder

Wie snel wil afvallen zal anders moeten gaan eten. Bijna altijd een beetje minder. Want u eet nu waarschijnlijk meer dan u verbruikt. Is uw BMI te hoog? Schrijf dan eens een paar dagen op wat u eet en tel de calorieën op. Zorg ervoor dat u niet minder dan 1700 calorieën per da nuttigt (vrouwen, mannen 2000). U voorkomt hiermee dat u crasht.

Snel afvallen: Anders eten

Misschien eet u niet eens heel erg veel, maar wel heel erg verkeerd. Als u een eetdagboek bijhoudt, ziet u al snel dat u heel wat verborgen energie binnen krijgt. Een klein voorbeeld. Het is helemaal niet moeilijk om 1000 calorieën naar binnen te werken als u chips eet. Dat is 2/3 zak, voor de meesten geen probleem. Probeer eens om eenzelfde hoeveelheid aan energie binnen te krijgen als u appels eet. Dat zijn er een stuk of twintig. U raadt het al. Dat gaat niet lukken. Wie de juiste voedingsmiddelen eet en andere dingen gaat eten, hoeft geen honger te lijden en valt toch af.

Snel afvallen: Bewegen!

U weet nu deels hoe u snel kunt afvallen. We hebben het beste tot het laatste bewaard. Bewegen, bewegen, bewegen. Wie meer beweegt valt sneller af. Als u gaat bewegen verbrandt u extra energie. Dat lijkt langzaam te gaan maar het is niet zo. Wie 7000 calorieën verbrandt door beweging valt een kilo af. En daarbij treedt nooit een jojo-effect op.

Kies voor een activiteit die u lang vol kunt houden, want lang bewegen houdt in dat u ook lang vet verbrandt. In het begin liever wandelen dan hardlopen en liever zwemmen dan keihard fietsen. Wie dagelijks een uurtje gaat wandelen valt een kilo in de maand af. Zorg er wel voor dat u door die extra beweging niet meer gaat eten. Dan wordt een deel van het positieve effect te niet gedaan.

Kort maar krachtig

Het antwoord op de vraag ‘hoe snel afvallen’ is helemaal niet zo moeilijk. Het bestaat uit drie onderdelen. U gaat;

  1. Minder eten
  2. Anders eten
  3. Heel veel meer bewegen en vet verbranden

En wel uw hele leven lang, want zodra u terug valt in uw oude patroon, dan komt u erachter dat snel aankomen veel eenvoudiger is dan snel afvallen.