Wandelen en afvallen

wandelen en afvallen

Wandelen en afvallen, een gouden duo… Wie in een paar weken flink wat kilo’s wil afvallen is vaak snel geneigd om zich te richten op een kortstondig heftig dieet. De uitkomst van zo’n actie staat eigenlijk bij voorbaat al vast. In het begin is er sprake van een gestaag gewichtsverlies. Uiteindelijk eindigen de meeste lijners zwaarder dan bij de aanvang van hun lijnpoging. Wandelen biedt waarschijnlijk meer resultaat.

Alleen een dieet werkt niet

Alleen een dieet volgen heeft niet zoveel zin. Uw lichaam gaat in de verdediging en dat houdt in dat u, zodra uw normale eetpatroon wordt hersteld, weer kilo’s begint aan te komen en uiteindelijk moedeloos uw laatste lijnpoging opgeeft. Het is wéér niet gelukt.

Snel resultaat bestaat dus niet of nauwelijks. Maar hoe moet het dan wel? Dat is niet zo moeilijk. U moet proberen om uw levenswijze zo aan te passen dat er een gestaag (lees langzaam) gewichtsverlies optreedt.

En dat kan maar op een paar manieren. U kunt minder eten, anders eten, meer bewegen of een combinatie toepassen van deze drie methodes. Waarbij de nadruk dient te liggen op een gestage vermindering van het lichaamsgewicht.

Wandelen en Afvallen

Als u wilt afvallen door meer te bewegen zoekt u daarbij een methode  of manier van bewegen die:

  1. U leuk vindt
  2. Goed past bij uw lichaam of lichaamsbouw
  3. U gemakkelijk lang vol kunt houden
  4. Niet te zwaar belastend is en niet tot blessures lijdt.

Dus héél veel bewegingsvormen vallen af, omdat ze te intens zijn, te moeilijk (squashen als je meer dan 100 kilo weegt is geen pretje), te explosief, of omdat je er blessures van krijgt (een Vikingrun van 20 kilometer). Nee,  er blijven eigenlijk maar een paar mogelijkheden om af te vallen en vet te verbranden over.

Een van de meest voor de hand liggende manieren is wandelen en afvallen. Want wandelen en afvallen zijn een geweldige combinatie.

Wandelen en afvallen 2

Hoeveel calorieën verbrand ik met wandelen en afvallen?

Wandelen en afvallen zijn gebaseerd op verbranden extra calorieën. Op termijn dalen gewicht en BMI. En dat werkt als volgt.

Een man van een bovengemiddeld lichaamsgewicht, verbrandt per uur tijdens het wandelen ruim 300 calorieën. Een vrouw iets minder, maar niet veel.

Er is een relatie tussen uw gewicht en de verbranding, iemand van 200 kilo verbrandt meer dan iemand van 50 kilo die eenzelfde afstand aflegt. Dat is niet zo moeilijk. Een zwaar lichaam verplaatsen kost meer energie dan een minder zwaar lichaam.

7000 calorieën verbranden met wandelen is een kilo afvallen

Wie ongeveer 7000 calorieën verbrandt, die is een kilo lichter. En wel één kilo vet, géén spieren. Zorg dat u 3500 calorieën verbrandt en er is een pond af. Als u tenminste uzelf niet ‘beloont’ na een heftige wandeling.

We zijn nogal eens geneigd om onszelf na een gedane inspanning uitbundig te belonen voor al het harde werk. Uurtje wandelen en dan op het terras een latte met een appelpunt met slagroom. Dat resulteert in een gewichtstoename, niet in -verlies.

Half uurtje per dag wandelen betekent een bijna een kilo per maand afvallen

Maar simpel gesteld, 12 uur lopen zorgt ervoor dat er een pond af gaat. Dat lijkt heel veel, maar wie een half uur per dag EXTRA gaat wandelen, die tikt per maand 15 uur weg, oftewel een ons of acht.

Wandelen en afvallen zonder te jojo-en. Want bij extra beweging treedt in tegenstelling tot het volgen van een te streng dieet  géén jojo-effect op. Nooit.

Tips voor wie wil wandelen en afvallen

Wandelen eten en drinken maar niet belonen

Heerlijk gewandeld, route in het Nationale Park in een naburige provincie, vier of vijf kilometer achter de kiezen en dan doemt daar onvermijdelijk het terras op. Koffie, gebakje, trappist uitsmijter, het kan allemaal. 

Toch is het zaak om hier behoedzaam te blijven. Hoeveel calorieën heeft u verbrand met uw wandeling? En hoeveel energie zit er in die trappist met grenadine? Bij wandelen en afvallen is koffie, of een lichte geplande maaltijd geen enkel probleem. Maar veel mensen belonen zichzelf wat overdadig en consumeren aanmerkelijk meer dan ze hebben verbruikt. En dan wordt het effect tenietgedaan. 

Wat wel belangrijk is, is dat u tijdens het wandelen regelmatig eet en vooral drinkt. Neem een rugzakje mee met water, energie-arme snacks en eventueel een lichte lunch. 

Wandel tijdens het bellen, vergader wandelend 

We bellen wat af met zijn allen, lekker bijkletsen met vrienden, familie of je kinderen. En in tegenstelling tot ‘vroeger’ hebben al die telefoons geen snoer meer. U kunt tijdens het bellen dus lopen, gewoon rustig rondjes wandelen in de kamer, de keuken, op de gang of in de tuin.  De stappen tikken weg, wandel rustig en u zult merken dat u ongemerkt behoorlijke afstanden aflegt. Iemand gepland bellen om bij te kletsen? Doe oortjes in en ga buiten wandelen zodra u verbinding heeft.

Eenmaal buiten merkt u dat bellen met zo’n oor/microfoonsetje, dat standaard bij uw telefoon wordt meegeleverd reuze handig is en dat wandelen en bellen prima samengaan. 

Wandelen en afvallen op het Pieterpad: loop een LAW

Nederland en Vlaanderen zijn mooi, Veel mooier dan we meestal denken en weten. Wie een Lange Afstands Wandeling (LAW) heeft gelopen kan dat beamen. U komt op de mooiste plekjes van ons land, waar u nog nooit geweest bent en anders ook nooit gekomen zou zijn. Wandelen in de natuur en ondertussen afvallen. Hoe mooi kan het zijn? De concentreren ons hier even op de bekendste LAW van Nederland, HEt Pieterpad. 

Het Pieterpad is Nederlands langste (490 km) en meest populaire wandelpad. Een gemiddelde wandelaar die net geen 5 km per uur loopt is dik 100 uur aan het wandelen en ziet de mooiste plekjes van Nederland.

In totaal worden er ruim 100 keer 300 calorieën verbrandt oftewel 30.000 calorieën in totaal. Dat is toch mooi 5 kilo. En dan houden we het nog bescheiden.

De auteur van dit bericht startte in 2013 met het lopen van Pieterpad. Als gevolg liep ik na voltooiing gemiddeld beter en lichter en was meer dan 10 kilo afgevallen.

Wandelen en afvallen. Een prima combinatie. En voor wie het wat minder ambitieus wil aanpakken: een half uur per dag gedurende zes dagen in de week kan iedereen en geloof me… de kilo’s smelten weg. 

Op deze website vindt u een keur aan wandelroutes in binnen- en buitenland. 

En als ik wandelen niet leuk vind?

Het kan natuurlijk zo zijn dat u erachter komt dat wandelen niet helemaal uw ding is. Heeft u al eens overwogen om te gaan Fietsen en afvallen.  Want bij (eventueel electrisch) fietsen gelden heel veel van de hiervoor geschetste voordelen net zo goed als bij wandelen. 

Wandelen met uw hond en afvallen

Wie een hond aanschaft valt doorgaans binnen een jaar zes kilo af. Dat klink misschien heel erg raar maar is eenvoudig te verklaren.

De reden dat u afvalt wanneer u een hond koopt is eenvoudig.

hond uitlaten en wandelen


Uw hond en afvallen

Hondenbezitters brengen een blijvende verandering aan in hun leefpatroon. De hond moet iedere dag worden uitgelaten. Wandelen met de hond en afvallen is dan een feit.

wandelen met de hond en afvallenEn wie regelmatig een ommetje maakt van een half uurtje verbrandt daarbij energie en valt af. Vooral wanneer u uzelf een beetje weet in te houden bij terugkomst thuis en u uzelf niet steevast ‘beloont’ met een hartige versnapering voor de geleverde arbeid, zult u de kilo’s als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Wie twijfelt kan het ook eens proberen met de hond van de, buurman, die vindt het vast niet erg als u hem meeneemt om te oefenen.