vetpercentage meten

Wat is mijn BMI en hoe reken ik die uit?

Wat is mijn BMIAls u wilt weten of u te zwaar bent, dan hoort u vaak de term BMI vallen. Die staat voor Body Mass Index. Dat zegt natuurlijk nog niet zoveel. Een BMI wordt ook wel eens een Quetelet index genoemd, naar de naam van de wetenschapper die hem heeft uitgevonden. Mooi denkt u, maar wat is mijn BMI?

Om uw BMI te bepalen weegt u uzelf en u schrijft uw gewicht in hele kilo’s op. Het tweede meetcijfer dat u nodig heeft is uw lichaamslengte in meters.

Wat is mijn BMI

De formule voor de BMI is als volgt: Gewicht delen door (lichaamslengte * lichaamslengte).

Stel u weegt 80 kilo en bent 1,78 meter lang. U vermenigvuldigt eerst uw lengte  1,78 * 1,78 = 3,1684. Dan deelt u uw gewicht door dit cijfer 80 :  3,1684 = 25,25.

U heeft dus een BMI van 25,25. Wat wil dit nu zeggen?

Een BMI bepalerBij een BMI lager dan 18,5 bent u veel te mager en loopt daardoor risico’s. Een BMI van 18,5 tot 25 is prima. U heeft een gezond gewicht. Een BMI tussen de 25 en 30 geldt als overgewicht, en boven de 30 is er sprake van obesitas en loopt u echt risico’s. Is uw BMI hoger dan 35, dan is het de hoogste tijd om maatregelen te nemen!

Afwijkingen in de BMI

Voor 99 van de 100 mensen is de BMI een prima indicator om te kijken of ze een gezond gewicht hebben. De BMI is minder geschikt voor topsporters met heel veel spieren. Bij hen gelden de normale tabellen niet. Zij zijn zo goed in vet verbranden dat hun BMI hoog is, maar dat komt omdat spieren veel meer wegen dan vet en dan is de BMI niet bruikbaar.

BMI op schoolrapport

In de Verenigde Staten, waar kinderen gemiddeld zwaarder zijn en dus een hogere BMI hebben dan kinderen in ons land, wordt op veel scholen de BMI van de kinderen bijgehouden. Sommige scholen zijn nog extremer en vermelden de BMI van een kind op het schoolrapport.