Buikomtrek: Omtrek van uw middel van invloed op hartfalen

De belangrijkste oorzaak waardoor mensen van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis belanden is hartfalen. De beste manier om te voorspellen of iemand daar last van krijgt zal u misschien verbazen; het is de omtrek van uw middel en percentage buikvet.

Een Zweden is een groot onderzoek gehouden onder meer dan 80.000 personen tussen de 45 en 83 jaar. Eerst werden hun meetgegevens (lengte gewicht, overgewicht, middelomtrek, vetpercentage) uitgebreid geregistreerd. Daarna werden deze proefpersonen zeven jaar lang gevolgd.

Het onderzoek toont aan dat er een hele duidelijke relatie is tussen hartproblemen en overgewicht. Maar er was ook nog een conclusie die misschien wat minder voor de hand ligt. Ook proefpersonen met een normale BMI (beneden de 25) die een buikomtrek hadden van 10 centimeter boven het gemiddelde, bleken uiteindelijk een 15% hogere kans op hartfalen te hebben. Bij zwaardere kandidaten (BMI groter dan 30) liep het verschil op tot 18 procent.

Reden te meer om bij het afvallen extra aandacht te schenken aan het verminderen van lichaamsvet en dan in het bijzonder buikvet.

Buikomtrek meten

Naast de body mass index (BMI), is het meten van de buikomtrek een simpele maar betrouwbare test voor het meten van je gezondheid.

buikomtrek meten

buikomtrek meten

Om je eigen risico te meten maak je gebruik van een zacht meetlint. Ga op de grond liggen en trek het meetlint om je middensectie (boven de heupen en onder de navel) Je moet tijdens het meten niet je adem inhouden of je buik intrekken.

Als de gemeten buikomtrek omtrek (ter hoogte van van je middel) groter is dan 100 centimeter (voor mannen) of 87,5 (voor vrouwen) dan heb je teveel buikvet.

Buikomtrek verminderen

Voor je gezondheid is het dan verstandig om te gaan afvallen, en daarbij hoort bewegen, en nog eens bewegen. Maar dat is niet het enige.

De meeste onderzoeken wijzen uit dat een calorie gecontroleerd dieet dat rijk is aan fruit, groene, volle granen, magere melkproducten, bonen, noten, zaden, mager vlees, vis, eieren en gevogelte de basis is voor een dieet dat alle benodigde voedingsstoffen biedt om je buikvet te lijf te gaan.

Het echte geheim om je buikvet kwijt te raken is een gebalanceerd, calorie gecontroleerd dieet en tegelijkertijd minstens één uur per dag te bewegen.