maagbandje

De maagband

De maagband is een kunststof siliconen bandje dat tijdens een kleine ingreep wordt aangebracht rondom de maag.  Dit wordt vaak gedaan in de strijd tegen obesitas. Een maagband wordt vooral ingezet bij mensen met een fiks overgewicht.

Werking van een maagband 

Door het aanbrengen van deze maagband kun je één tot tweederde van je overgewicht verliezen. Dit is een gemiddelde, natuurlijk is het zo dat de ene mens minder afvalt dan de andere. Het is het beste voor je lichaam om geleidelijk aan af te vallen. Anders kunnen er bepaalde tekorten ontstaan van bouwstoffen en vitamines, daardoor kun je eerder ziek worden. Over het algemeen valt men ongeveer een pond per week af.

De maagband is gemaakt van siliconen, het is een ring met aan de binnenkant een reservoir. Daarnaast bevindt zich nog een reservoir dat met het eerste verbonden is. Dit tweede reservoir wordt gebruikt om een fysiologische zoutoplossing in te spuiten, of weg te zuigen. Dan wordt de inwendige diameter van het bandje kleiner of groter. De band kan kleiner of groter worden gemaakt. Het gevolg is dat je voedsel langzamer passeert, het gevolg daarvan is weer dat je eerder een vol gevoel hebt. En dat is nu juist datgene waar de werking van de maagband op berust.

maagbandjeEen meer verzadigd gevoel. Daarom eet je dus minder. Het wordt afgeraden om calorierijke dranken te drinken. Het blijft ook na de operatie van  belang om voedingadviezen te blijven volgen.

Het bandje blijft altijd zitten, anders is het niet effectief. Mensen die de maagband laten verwokderen komen doorgaans onherroepelijk weer aan..