maagbandje

Een maagband

Een maagband is een siliconen bandje wat via een kijkoperatie wordt aangebracht. Met het maagband kun je 1 tot 2 derde van het teveel aan gewicht kwijtraken.

De beste methode is om dit afvallen langzaam te laten verlopen. Zo wordt voorkomen dat je een tekort krijgt aan mineralen en vitamines. Dit gewichtsverlies ligt vaak rond een halve kilo per week.

Een maagband bestaat uit een siliconenring, waaraan de binnenkant een reservoir zit. Dit reservoir is verbonden met een slangetje dat naar een tweede reservoirtje leidt wat onder de huid geplaatst wordt. Door dit laatste reservoirtje aan te prikken kan er vloeistof (fysiologische zoutoplossing) ingespoten of weggezogen worden zodat de inwendige diameter van de band kleiner of groter wordt. Zo kan de band nauwer of minder nauw gemaakt worden.

Omdat het voedsel langzamer passeert treedt eerder een gevoel van verzadiging op. De werking van het bandje berust hoofdzakelijk op het eerder verzadigd raken. Je hebt sneller een vol gevoel en eet dus minder. Het bandje werkt echter alleen goed voor vast voedsel. Vloeibare voedingsmiddelen passeren gemakkelijk. Met name calorierijke dranken dienen vermeden te worden. Al het voedsel dat gegeten of gedronken wordt bereikt de maag en darmen en wordt opgenomen.

Het is van belang om ook na de operatie voedingadviezen te volgen.

Het bandje moet wel blijven zitten omdat het effect anders niet blijvend is en er weer toenamen in gewicht volgt.