afvallen met een maagband

Afvallen met een maagband

afvallen met een maagband

Afvallen met een maagband

Afvallen met een maagband (of maagbandje) is voor degenen die kampen met fors overgewicht vaak een laatste redmiddel. De maagband wordt pas geplaatst als alle andere methodes om af te vallen zoals een dieet of extra bewegen niet meer werken

De maagband, die gemaakt is van kunststof siliconen wordt geplaatst tijdens een kortdurende operatie en zoals hiervoor gemeld bijna uitsluitend bij mensen die kampen met morbide obesitas en dus een veel te hoge BMI

Afvallen met een maagband: zeer effectief

Bij patiënten waar een maagband wordt geplaatst treedt altijd een fors gewichtsverlies op. De reden daarvoor is eenvoudig . Zij kunnen geen grote hoeveelheden voedsel meer tot zich nemen en daarmee wordt ook het innemen van teveel calorieën een moeilijke zaak. Wanneer de maagband er eenmaal is vliegen de pondjes eraf,  vaak tientallen de daling van het gewicht zet gestaag door.

De maagmand is vervaardigd van siliconen. Hij wordt geplaatst aan de bovenkant van de maag. Het is eigenlijk een ring (zwembandje) met aan de binnenkant een reservoir. Aan de buitenzijde bevindt zich een buitenring, het voorraadvat van de maagband. Deze buitenring wordt gevuld met een zoutoplossing. Door de hoeveelheid van de zoutoplossing te wijzigen, kan de de diameter van de maagband worden vergroot of verkleind.

Bij een kleiner gaatje (een zwemband met meer band) kan het voedsel niet snel genoeg door de maagband. De patiënt krijgt hierdoor automatisch het gevoel dat hij/zij helemaal vol zit en stopt met eten. En daarmee is het belangrijkste werkingspricipe van afvallen met een maagband verklaard. Zij krijgen overigens wel het advies om géén calorierijke dranken tot zich te nemen, want die worden door de maagband niet tegen gehouden.

Afvallen met een maagband: voor- en nadelen

Omdat je meteen verzadigd bent eet je al snel minder. Doordat je minder eet val je af. Dus als het uur om gewicht verliezen gaat, dan is een maagband een prima oplossing, wel vaak een laatste redmiddel. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Wie kiest voor afvallen met een maagband, kiest voor een medische ingreep. Daar zijn risico’s aan verbonden.

Daar komt bij dat de maagband niet altijd  je hele leven blijft zitten. Hij wordt groter gemaakt of verwijderd. En dat komen doorgaans de kilo’s er weer net zo snel aan als dat ze ervan af gegaan zijn. Patiënten gaan meer eten en vervallen vaak in hun oude leef- en eetpatroon.