Het eiwit /proteïnedieet

Dit dieet is al meer dan 30 jaar geleden ontwikkeld in de Verenigde Staten.  Dit dieet gaat er vanuit dat het lichaam drie energiebronnen heeft.
Te weten, eiwitten, vetten en suikers (koolhydraten). De suikers en vetten zijn de brandstof, de eiwitten de bouwstof. Door het eten van maaltijdvervangende producten krijgt je lichaam weinig tot geen koolhydraten meer binnen. Echter je lichaam heeft deze koolhydraten wel degelijk nodig voor de broodnodige energie. Het is echter wel zo dat je lichaam eerder de vetreserves gaat aanspreken als er geen koolhydraten meer zijn. Zo val je in ieder geval wel sneller af.

De meeste dieëten staan voor het minder eten van koolhydraten, echter niet het proteïnedieet. Hierin wordt een evenwicht gecreëerd met een dieet waar weinig koolhydraten en vetten aan te pas komen.

Er zijn verschillende dieetprogramma’s die allemaal werken volgens het principe van het proteïnedieet. Eigenlijk komt het erop neer dat je een bepaalde tijd bijna alleen maar eiwitten consumeert en (zo goed als) geen suikers en vetten