maagballon

Een maagballon plaatsen om af te vallen

maagballon plaatsen

maagballon plaatsen

Alhoewel een maagballon plaatsen per definitie niet inhoudt dat u moet worden geopereerd, is het niet iets wat je zomaar even laat doen. Een maagballon plaatsen om af te vallen is een radicale oplossing, die meestal alleen wordt toegepast bij mensen die te maken hebben met een flink overgewicht en waarbij afvallen door te diëten of meer te bewegen niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

Maagballon plaatsen in plaats van een maagverkleining

Een maagballon plaatsen is een goed alternatief voor mensen die huiverig zijn voor een permanente maagverkleining of maag bypass. En dat is goed te begrijpen, want een maagverkleining is een fikse operatie die niet ongedaan gemaakt kan worden. Een maagballon plaatsen kan zonder dat u er een zware operatie voor hoeft te ondergaan. De maagballon wordt in dat geval via de mond en uw slokdarm ingebracht in uw maag.

Ook daar merkt u doorgaans niet zo veel van, u krijgt een licht slaapmiddel of roesje als de ballon wordt ingebracht. Eenmaal in de maag aanwezig wordt de ballon gevuld met lichaamsvriendelijke stoffen. U maag wordt daardoor een stuk kleiner.

De ballon is zo glad als een spiegel, vooral aan de buitenkant en bestaat uit duurzame elastische hoogwaardige siliconen. Omdat er een volle ballon in uw maag drijft, heeft u al snel een verzadigd gevoel. Voedsel dat verteerd wordt moet om de maagballon heen en dat transport wordt dus vertraagd door de aanwezigheid van de maagballon.

Met een maagballon plaatsen alleen bent u er natuurlijk nog niet. Het advies is om na de plaatsing meer te gaan bewegen en anders te gaan eten. Het is ook niet de bedoeling dat de maagballon er uw hele leven blijft zitten. Doorgaans wordt zes maanden na het maagballon plaatsen de ballon er weer door een specialist uitgehaald. En dan zijn de meeste patiënten behoorlijk wat kilo’s kwijt.

Bijwerkingen maagballon plaatsen

Het plaatsen van een maagballon is een relatief kleine ingreep. Meestal is het binnen een half uurtje gepiept. Patiënten kunnen nog een paar dagen last hebben van wat misselijkheid, maar deze klachten verdwijnen doorgaans, waarna zij weer gewoon verder kunnen leven zonder al teveel hinder van hun maagballon.