Sommige diëten beloven u een uitzonderlijk snel gewichtsverlies. Meestal door de voedselinname drastisch te beperken. Uw inname van energie bij zo’n crashdieet daalt tot een niveau dat soms gevaarlijk is. Wie een dergelijk crashdieet volgt, eindigt in meer dan 90% van de gevallen hoger op de weegschaal dan bij aanvang van de dieetpoging.

Lees daarom dit artikel door voordat u start met een crashdieet of Laag Calorieën Dieet (LCD).

Voorbeeld crashdieet

Een LCD is erop gericht om u snel gewicht te laten verliezen. Meestal aan het begin van een langere dieetperiode. Mensen die het dieet volgen consumeren 800 calorieën per dag of minder.

Bekende diëten volgens dit concept zijn het koolsoepdieet en het Cambridge dieet.

Wie kan een LCD of Crashdieet volgen?

Bij patiënten die moeten gaan afvallen en een BMI hebben van 30 of hoger, kan een arts ervoor kiezen om te starten met een LCD. De arts zal dit waarschijnlijk alleen adviseren als de gezondheidsrisico’s als gevolg van het ernstige overgewicht zwaarder wegen dan de risico’s van het volgen van een laag calorieën dieet. Bij mensen met een gering overgewicht wordt doorgaans geen LCD voorgeschreven, mits er een medische oorzaak is die gerelateerd is aan het overgewicht.

En wat als u snel wilt afvallen voor een speciale gelegenheid?

Het kan voorkomen dat u in de verleiding komt om een extreem dieet te gaan volgen. Vooral wanneer u uzelf wilt voorbereiden op een belangrijke dag of moment waarop u er goed uit wilt zien. Uw trouwdag bijvoorbeeld, of dat eerste uitje naar het strand. Consumeer niet minder dan 1100 calorieën per dag, tenminste als u niet veel beweegt. Wie sportief is heeft altijd meer nodig. Zorg ervoor dat het tekort aan energie niet langer dan een paar dagen duurt en dus nooit structureel wordt. Wie meer dan 96 uur aaneengesloten te weinig eet loopt kans op een verlaging van de basale stofwisseling (BMR in het Engels)

Over BMR en TDEE

Engelse termen, soms ontkom je er niet aan. Om te bekijken wat voor u het juiste aantal calorieën per dag is om af te vallen zonder dat u een crashdieet volgt kunt u het beste een kort formulier invullen op een website die uw basale stofwisseling uitrekent en uw totale dagelijkse energieverbruik.

Elders op deze site leggen we u uit wat uw basale stofwisseling is. Heel in het kort de energie die uw nodig hebt om te slapen, uw hart te laten kloppen, te ademen etc. Het is de energie die u verbruikt zelfs als u in volledig rust bent en niets doet. U heeft (op korte termijn) geen enkele invloed op uw basale stofwisseling.

Deze basale stofwisseling is in het Engels uw BMR oftewel uw Basic Metabolic Rate. U zorgt er om te beginnen voor dat u NOOIT minder calorieën inneemt dan uw bepaalde BMR.

U verbruikt doorgaans meer energie dan uw BMR, u loopt, beweegt, doet misschien aan sport etc… De extra energie die u hiermee verbruikt die mag u optellen bij uw basale stofwisseling (BMI). De uitkomst van deze berekening is uw totale energieverbruik per dag oftewel uw TDEE, (Total Daily Energy Expenditure).

Bij een crashdieet neemt u meestal minder energie in dan uw basale stofwisseling nodig heeft. En dan gaat u crashen, of u het leuk vindt of niet. Uiteindelijk gaat u weer aankomen.

Crashdieet in het groot: The Biggest Loser

Wij kijken in Nederland en Vlaanderen naar Obese, in de Verenigde Staten is vooral The Biggest Loser populair. Qua inhoud lijkt het programma op Obese. We het meeste afvalt heeft gewonnen. Een laag dieet en heel veel sporten zorgt ervoor dat kandidaten zomaar 70-100 kilo afvallen in een jaar.

En u snapt inmiddels dat dit eigenlijk niet kan. Een artikel in de New York Times geeft een verhelderend inzicht. Deelnemers aan het programma werden na zes jaar terug geroepen om te kijken of ze op gewicht gebleven waren. Verder werd ook bekeken of zij op lange termijn nadelige gevolgen van hun crashdieet ondervonden. En uit het (Engelstalige artikel) kunnen twee conclusies getrokken worden.

Allereerst kwamen bijna alle kandidaten weer terug op hun oude zware gewicht. En in de tweede plaats was hun BMR blijvend lager dan verwacht. Hun stofwisseling was dermate laag, dat ze sneller aankwamen dan anderen met een niet verstoorde stofwisseling.

Een verhelderend artikel dus over de gevolgen van een snel crash dieet dus.

met een crashdieet word je nooit zo slank

met een crashdieet word je nooit zo slank

Verantwoord crashdieet?

Het kan behoorlijk frustrerend zijn om maar een pond in de week af te vallen, maar langzaam gewichtsverlies heeft een grotere kans om permanent te zijn. Met andere woorden hoe langzamer u afvalt, hoe groter de kans dat de kilo’s eraf blijven.

Als u een LCD of crashdieet volgt dan heeft dat vaak een jojo-effect tot gevolg. U verliest snel gewicht gedurende een paar weken, maar zodra u weer normaal gaat eten, komt u aan, omdat uw stofwisseling zich heeft aangepast aan het gebrek aan voedsel tijdens uw lijnpoging. Het gevolg: U komt snel weer aan.

Te weinig eten kan resulteren in extreme vermoeidheid, constipatie, diarree en misselijkheid. Wie flink overgewicht heeft en snel wil afvallen met een LCD heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van galstenen.

Wat is het beste dieet op lange termijn?

Wanneer u snel wilt afvallen gaat u uw eetpatroon radicaal veranderen. De dieetmethodes die we hiervoor noemden vervangen beiden uw volledige voeding. Bij het koolsoepdieet eet u allen nog maar koolsoep… Bij het Cambridge Dieet vervangt u al uw voeding door de repen, shakes en soepen uit het Cambridge Plan.

Een nadeel van deze en heel veel andere dieet methodes is dat u uzelf niet aan het heropvoeden bent. Uw ‘normale’ eetgewoontes veranderen niet. Wanneer u weer overschakelt op uw oude eetpatroon, wat bijna iedereen doet na een crashdieet, dan komt u meteen weer aan. En flink.

Langzaam is dus in dit geval altijd beter…

Hoe verminder ik het risico om te crashen?

Ga wat meer bewegen en minder en anders eten. Vul uw gegevens in op bijvoorbeeld deze website die voor u uw TDEE berekent. Zet uw energie inname op 500 calorieën per dag beneden uw TDEE, maar nooit lager dan uw BMR. U valt hiermee blijvend een pond in de week af. Gebruik een website als Myfitnesspal om uw inname te registreren. Gebruik van de website en de apps zijn gratis.

En wanneer u dat doet, valt u langzaam maar gestaag af. Waarschijnlijk 26 kilo in een jaar. Misschien meer als u goed uw best doet. Zonder dat u het risico loopt om weer aan te komen.