hamburger-320

Afvallen: Big Mac of maaltijdsalade?

hamburger

Dit, of liever een maaltijdsalade?

Misschien bent u aan het lijnen in een poging om af te vallen. U hebt al allerlei maatregelen genomen. Een van die maatregelen was het inruilen van een Big Mac tegen een gezonde maaltijdsalade uit de supermarkt. Gezond? Vast wel. Met minder energie? Dat moet nog maar even blijken.

Een Engels onderzoeksbureau nam 20 maaltijdsalades onder de loep die worden verkocht in de grote Engelse supermarkten. De resultaten waren op zijn minst opmerkzaam.

Maaltijdsalade energierijker dan Big Mac?

Enkele van de salades bevatten meer energie dan een ‘ongezonde’ Big Mac.  Die bevat 800 Kcal en 40 gram vet. Sommige salades klokten 855 kcal en 63 gram grotendeels verkeerde vetten. En dat verwacht degene die de salade koopt natuurlijk niet.

Ook was er behoorlijk wat mis met de informatie op de labels. Sommige fabrikanten geven de energie per portie aan, maar melden er niet bij dat er twee porties in een enkele verpakking zitten. Wie niet goed leest krijgt dus tweemaal zoveel energie binnen als gepland.

Dus wanneer wilt afvallen en uw energie-intake wilt beperken, moet u ook bij een gezonde maaltijdsalade uit de supermarkt alert blijven. Neem uitgebreid kennis van de labels. Ze bevatten veel informatie. Weet hoeveel energie u consumeert als u de hele maaltijdsalade (meestal 400 gram) verorbert.  Let vooral op met de dressings. U kunt wel een magere salade proberen met kipfilet, surimi of garnalen, maar een vette dressing ‘ verpest’ het wat betreft de energetische waarde van die ‘light’ salade.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen maakt zijn/haar eigen maaltijdsalades. U weet dan precies wat erin zit, bent uzelf bewuster van de energetische waarde van uw maaltijd en valt erbij af. En trouwens… Mcdonalds heeft brochures waarin precies staat welke voedingsstoffen en hoeveel calorieën de producten bevatten die u er kunt kopen. Wie weloverwogen kiest weet precies wat de gevolgen zijn.