Bewegen voor minder klachten darmen 1

Bewegen voor minder klachten darmen

Actief blijven en regelmatig bewegen lijkt niet alleen goed om af te vallen maar vermindert ook de gevolgen van prikkelbare darmen.

Recent onderzoek toont aan dat een gemiddelde tot flinke lichamelijke inspanning de typische klachten van prikkelbare darmen zoals krampen, een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree aanzienlijk verminderen.

Oorzaken prikkelbare darmen

De oorzaken van prikkelbare darmen variëren van persoon tot persoon, maar stress, hormonale veranderingen, vreemd eten en ziekten hebben een nadelige invloed.  In de Verenigde Staten, waar mensen niet zo gezond eten en doorgaans weinig bewegen hebben 55 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen, regelmatig last van prikkelbare darmen.

minder prikkelbare darmen door beweging

Bewegen vermindert prikkelbare darmen

In het onderzoek waarvan onlangs de uitkomsten gepresenteerd werden in het American Journal of Gastroenterology werden ruim honderd volwassenen met symptomen van een prikkelbare darm onderverdeeld in twee groepen.

De eerste groep werd na de start van de test direct onderworpen aan een half uur tot een uur beweging per dag, drie tot vijf dagen in de week. De kandidaten moesten meestal wandelen of fietsen.

Na drie maanden werd de balans opgemaakt. Maar liefst 43% van de deelnemers rapporteerde een aanzienlijke daling van de klachten die voortvloeiden uit de geprikkelde darm.

In de controlegroep, die niet hoefde te bewegen, waren er geen significante verschillen. Volgens de wetenschappers hebben onder andere chocolade, alcohol, koolzuurhoudende dranken, cafeïne, snoep en  kunstmatige zoetstoffen een slechte invloed op de prikkelbaarheid van uw darmen.

Meer bewegen leidt dus niet alleen maar tot gewichtsverlies, maar ook tot een betere stoelgang.

Er zijn voorbeelden bekend van mensen die op dieet gaan en die niet veel afvallen. Toch nemen bij deze mensen bijna altijd de darmklachten af. Wanneer zij hun dieet zouden combineren met stelselmatig meer bewegen, dan zouden deze effecten nog meer versterkt worden. Met andere woorden zij zouden zeer waarschijnlijk nog minder last hebben van prikkelbare darmen en de kans dat ze zouden afvallen stijgt door de extra beweging aanzienlijk.

Heeft u last van prikkelbare darmen? Praat er dan eens over met uw huisarts en kijk in hoeverre bewegen voor u (een deel van) het probleem oplost.