Afvaltips voor mensen met een drukke baan of een druk leven 1

Afvaltips voor mensen met een drukke baan of een druk leven

Je hebt een drukke baan. Of je hebt gewoon een druk leven. Dan is afvallen niet altijd even eenvoudig. Mensen met een druk leven hebben vaker last van overgewicht dan lotgenoten met een overdaad aan vrije tijd. Onderstaand een aantal tips om ervoor te zorgen dat u niet teveel aankomt tijdens hectische dagen…

Komt het volgende u bekend voor?

Half acht, geen tijd voor ontbijt. U haast uzelf naar het werk, eerst nog even de kinderen wegbrengen. Kusje, zwaaien en dan gauw door. Om een uur of tien bent u bezig aan uw derde mok zwarte koffie. En aangezien er een collega jarig is staat er een stukje appeltaart of een flinke plak cake op het bureau op u te wachten als u terug komt na een vergadering. Een drukke baan en slecht eetpatroon vormen de ingrediënten voor een ongezond leven meestal met een fikse portie overgewicht of obesitas als gevolg. Maar daar kunt u wat aan doen;

Afvaltip 1: Sla onder geen beding het ontbijt over

U hebt het natuurlijk allemaal altachtig keer gehoord en gelezen, maar dit keer gaat u uzelf eraan houden. Als het niet lukt om thuis te ontbijten, waarom neemt u dan geen broodje of boterham op het werk? In de meeste bedrijven zijn minimaal een koelkast en een magnetron aanwezig. Boterham mee en zo snel mogelijk opeten is hier het devies.

Afvaltip 2: neem fruit mee

Een van mijn collega’s bracht jarenlang twee of drie stukken fruit mee naar kantoor en legde die op haar bureau. Als ze ’s avonds naar huis ging was het fruit altijd opgegeten, gewoon omdat het er lag. Wat beschikbaar is wordt geconsumeerd. Ze was trouwens fitter en slanker dan ondergetekende.

Afvaltip 3: Verlaat het kantoor

Niet te geloven hoeveel mensen er de hele dag op hun muffe kantoorstoel blijven zitten. Ga tussen de middag even de benen strekken, al is het maar tien minuten. Even wandelen, bijkletsen en dan weer met een leeg hoofd naar binnen. U zult er versteld van staan hoeveel u daar van opknapt. Geen tijd om te bewegen? Onzin, gewoon een kwestie van plannen.

Afvaltip 4: Over het overmatig drinken van koffie

Wat kunnen we u nu vertellen over koffie? Onze hele wereld zou instorten zonder koffie. Sommigen van ons drinken zoveel koffie dat ze gespannen en uitgeput terug naar huis gaan, zonder dat ze in de gaten hebben dat dit ook aan de koffie kan liggen. Let er maar eens op.

In het weekend last van hoofdpijn en door de week niet? Een flinke kans dat u last hebt van een cafeïneverslaving. Door de grote hoeveelheden koffie op werkdagen verwijden de bloedvaten zich. Wanneer u stopt met koffiedrinken gebeurt dit niet en krijgen uw hersens minder zuurstof aangevoerd met als gevolg hoofdpijn.

Schakel van tijd tot tijd eens om van koffie op kruidenthee of groene thee. Minder ongezond en u vaart erwel bij. En als er iemand raar opkijkt dan is dat zijn/haar probleem, niet het uwe.

Afvaltip 5: Leg een voorraad levensmiddelen aan

Mensen zijn gewoontedieren, we eten wat er voor onze neus komt. Als u een voorraadje aanhoudt van producten die u gemakkelijk kunt bereiden maar die niet zo ongezond zijn, is de kans groot dat u gezonder gaat eten en minder energie consumeert. U kunt daarbij onder andere denken aan: Rijstwafels, blikjes tonijn, blikjes bonen, pita broodjes, of gesneden broodbeleg. Alles wat gemakkelijk te bewaren en bereiden is en niet teveel energie bevat is beter dan een hamburger onderweg

Afvaltip 6: De valkuil van het avondeten

Als u om 13.00 uur luncht en pas om 19.00 uur aan uw diner toekomt dan zit u een flinke tijd zonder maaltijd. Het is beter om tussendoor iets te eten. Zo voorkomt u dat u ’s avonds een hele bord spaghetti naar binnen werkt.

Het is helemaal niet erg om bij het avondeten je bord niet leeg te eten. De meesten van ons zijn gewend aan avondmaaltijden die te groot zijn en stampvol zitten met koolhydraten. Een beetje minder kan nooit kwaad.