Stress en overgewicht

Vaak is stress één van de belangrijkste factoren die overgewicht kunnen veroorzaken. Constante stress brengt je lichaam in een soort overlevingsmodus, waarbij je metabolisme trager wordt. Dat stress je buikomvang toe kan laten nemen is onlangs bewezen door een Amerikaanse onderzoeker. Het komt wel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, al zijn vrouwen wel gevoeliger voor stress situaties.

Bij mannen komt stress vaker voor in situaties als, financiële problemen en problemen in hun carrière. Vrouwen raken meer in de stress door sociale problemen, zoals problemen in hun relatie of met de kinderen.

Hoe herken je of stress aan de basis ligt van je gewichtstoename? Je verlangt vooral naar koolhydraten, zoals pasta, chips en chocolade.
Deze voeding verhoogt namelijk het serotonineniveau in de hersenen, wat een kalmerend effect heeft.

Leer stresssignalen te herkennen en last rustpauzes en ontspanning in. Leer stress te verminderen, ontspanningstechnieken kunnen daarbij helpen.
Ook regelmatig bewegen of gaan sporten is een goede manier. Het verbrandt calorieën en verhoogt het aantal endorfines in je bloed.