obese usa

Afvallen lukt niet? U eet teveel! 40 afvaltips

Je wordt er soms helemaal dol van. Afvallen is niet zo eenvoudig. Diëten, voeding, paleo, laag in de koolhydraten, Atkins, maaltijd-planning. voeding na het sporten, voedingssupplementen. Wat moeten we doen aan voeding?

Van alle uitdagingen die u tegenkomt in uw leven is ‘ voeding’ . een van de moeilijkste. In de eerste plaats omdat er 24 uur per dag ons hele leven lang mee geconfronteerd worden. We kunnen kiezen uit duizendenden voedingsmiddelen waar we ook zijn op ieder moment van de dag.

En daarom gaan we dit artikel zo eenvoudig maken als het kan. Afvallen is niet eenvoudig, maar wat u hier gaat lezen wel. We gaan het even zo simpel mogelijk houden. U wilt vet verbranden. Als u dit leest wilt u zeer waarschijnlijk vet verbranden en afvallen. De meeste mensen die stellen dat hun drijfveer uitsluitend ‘gezonder leven’ is vergissen zich.

Wanneer u onderstaande richtlijnen volgt dan valt u af. Zo simpel is het. Dat wil zeggen, de richtlijnen. In de praktijk is het soms taai….

Uw basale stofwisseling is het aantal calorieën dat u verbruikt als u niets doet. Gebruik deze calculator om een redelijk betrouwbare schatting van uw basale stofwisseling te krijgen.

 1. Uw basale stofwisseling is vaker lager dan u denkt en meestal hetzelfde voor mensen van gelijke lengte. Ik ben zelf 1 meter en 75 centimeter en mijn basale stofwisseling is ongeveer 1900 calorieën. Wanneer u ongeveer net zo lang bent als ik, dan is uw basale stofwisseling gelijk aan die van mij.
 2. Uw basale stofwisseling is vooral opgebouwd uit energie die nodig is voor het laten functioneren van uw organen. Spieren dragen slechts 12 calorieën per kilo bij. Dat is veel minder dan de ‘jongens in de fitnesszaal’  u zouden willen laten geloven.
 3. Mits u gezegend bent met goddelijke genetica (wat niet zo is) hebt u waarschijnlijk geen 20 kilo spieren meer dan de gemiddelde man of vrouw. Als dat al zo was, dan verbrandde u zo’n 240 calorieën meer dan zij. Maar 240 calorieën is eigenlijk gewoon HELEMAAL NIETS.
 4. U verbrandt helemaal niet zoveel calorieën met fitness en sporten als u denkt. Hartslagmonitoren en fitnessmachines zijn niet accuraat als het op de calorieverbranding aankomt. Ze houden ook geen rekening met de energie die u had verbrand als u iets anders had gedaan zoals TV kijken of gewoon op bed liggen.
 5. Denk niet na over de calorieën door beweging om af te vallen. Gebruik cardio om een betere conditie te ontwikkelen. Niet voor het verbranden van vet.
 6. Afterburn, verhoogde calorieverbranding na intensieve workouts is voor het grootste deel onzin en zwaar overdreven,
 7. Het effect van thermogenese bestaat (het lichaam heeft meer moeite met het verwerken en verbranden van eiwitten dan koolhydraten) maar ook hier zijn de verschillen zo klein dat u er eigenlijk geen rekening mee hoeft te houden.
 8. Er zijn duizenden theorieën die verklaren waarom we te dik zijn; insuline resistentie, transvetten, vertraagde schildklier etc…  Wat dacht u van deze: U EET TEVEEL.
 9. Thermodynamische wetten werken altijd ook voor wat betreft aankomen of afvallen
 10. Alle succesvolle diëten beperken calorieën op de een of andere manier. Dat melden ze niet, maar het is wel zo. MINDER ETEN WERKT ALTIJD.
 11. Alle gezondheidsindicatoren verbeteren wanneer u afvalt, het maakt niet uit op welke manier. Wanneer u een tekort creëert gaat uw lichaam vet verbranden om het tekort te compenseren. Bij een overschot slaat uw lichaam datgene dat teveel is op als vet (ongeacht of het van vet, eiwitten of koolhydraten afkomstig is). Wanneer verbranding en inname in balans zijn, dan blijft u keurig op gewicht.
 12. Uw stofwisseling vertraagt niet als u niet eet totdat u dagenlang aangesloten doorgaat met niet eten. Een dag niet eten of intermitterend vasten is goed voor u.
 13. U hoeft echt niet iedere vier uur te eten om ‘uw stofwisseling op gang te houden’ dat is gewoon je reinste onzin. U verliest geen spieren als u niet eet.
 14. Spieren groeien omdat ze zichzelf aanpassen aan een toegenomen inspanning, niet omdat u proteïne eet. 1,8 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht is een prima start.
 15. Nadat tijdens uw jeugd de spieren vanzelf leken te groeien (en dat was ook zo) zult u als u ouder wordt voor iedere kilo spieren die u erbij wilt gewoon moeten werken en véél harder dan toen u jong was…
 16. Een paar kilo spieren maakt voor de spiegel een enorm verschil….. dat geldt ook voor een paar kilo vet. Wanneer u gaat lijnen en met gewichten traint, verliest u niet of nauwelijks spiermassa.
 17. U wilt er afgetraind of ‘ripped’ uitzien? Dan moet u een stuk minder wegen dan u waarschijnlijk denkt. Bodybuilders maken op de dag dat ze een wedstrijd hebben honderden foto’s in speciaal daarvoor opgezette studio’s. Dat doen ze omdat ze die geweldige look niet zo heel erg lang vast kunnen houden. Ze gebruiken de foto’s minstens een jaar. Dus die ‘look’ die u nastreeft of als inspiratie gebruikt is dubieus. U gaat er nooit uitzien zoals uw voorbeeld op de foto.

Tijd voor een actieplan waar u wat mee kunt

Eet over een week gezien/gemeten minder dan u verbrandt. Hoeveel minder u eet dan uw basale stofwisseling bepaalt hoe snel u afvalt. We zouden het hier ook nog kunnen hebben over extra calorieën door beweging maar dat doen we dus niet.

 1. U kunt gerust tot tweemaal per week 24 uur vasten om de wekelijkse calorie-intake te verlagen. U mag dan meer eten wanneer u niet vast en blijft dan nog steeds afvallen vanwege een tekort. Als u niet wilt vasten is dat geen probleem zolang u zelf een andere manier bedenkt om minder te eten en drinken dan u verbrandt.
 2. U kunt ook de eerste 6-8 uur nadat u wakker bent niet eten. Veel mensen gebruiken deze manier van intermitterend vasten. Zij slaan hun ontbijt over. Drinken koffie, water, thee en light frisdrank totdat het twaalf of een uur ’s middags is. De meeste mensen die zo vasten trainen als ze nog niet gegeten hebben.
 3. Een gemiddeld tekort van 500 calorieën per dag is goed te doen. Wanneer u twee dagen per week vast, kunt u op de andere dagen iets meer eten en toch een tekort realiseren. Als u niet ontbijt en twee flinke maaltijden per dag nuttigt (lunch en avondeten) is er ook nog ruimte voor een snack.
 4. U kunt maaltijden overslaan om een eerder veroorzaakt overschot weg te werken. Wie patat eet op zaterdag met een paar glazen bier, houdt zich in op zondagmorgen (geen ontbijt en een lichte lunch).
 5. Het ontbijt is belangrijk… als je 6 jaar oud bent en naar school moet. Als je volwassen bent is er geen enkele reden om het ontbijt niet over te slaan. Tenzij je nog bij je moeder woont…
 6. Zoek naar manieren om minder calorieën te nuttigen maar blijf eten wat je lekker vindt. Light versies van je producten helpen, zoals yoghurtijs, 30+ kaas en dergelijke. U kunt ook de ‘gewone’ versies van deze producten blijven eten (roomijs en 48+ kaas) maar dan wel aanzienlijk minder.
 7. Als u wilt eten volgens Atkins, een Paleodieet of Southbeach dan is dat prima. Maar wie low carb 5000 calorieën  aan kaas, biefstuk en eieren eet, die wordt gewoon moddervet. Houd dus bij ieder dieet de calorieën in de gaten.
 8. Vermijd frisdrank zoals cola of sinas als die niet light is. Frisdrank bevat ongelofelijke hoeveelheden suiker.
 9. U bent niet anders dan anderen. Wanneer u echt oplet en weinig eet en niet afvalt….dan eet u te veel. Eet minder. De calorie informatie op producten is vaak onjuist, onze porties zijn groter dan we denken, we onderschatten wat we gegeten hebben. Zijn snel geneigd om iets te vergeten en rapporteren dus minder dan we gegeten en gedronken hebben.
 10. Drink koffie, thee of water tussen de maaltijden of tijdens het vasten. Pak een kauwgum. Vind jezelf niet zielig en zeur niet. Vet verbranden en afvallen is niet leuk, je wordt hongerig en snel geïrriteerd. Afvallen is niet moeilijk maar niet gemakkelijk. Wie zegt dat het totaal geen moeite kost die liegt tegen je.
 11. Speciale voedingsmiddelen zijn onzin. Speciale vet verbrandende supplementen zijn onzin. Wanneer je een lijst ziet met ‘ 10 voedingsmiddelen die vet verbranden’  kijk je naar een onzinlijst. Je valt alleen af door niet of minder te eten, niet door ‘ speciale voedingsmiddelen te eten.
 12. Weeg je eten en gebruik een app die je verbruik bijhoudt. Vooral als je vijf tot zeven maaltijden per dag nuttigt wordt met deze software al snel duidelijk dat je al gauw over je limiet heengaat.
 13. Als ik een geweer tegen je hoofd aanzet en je vertel dat je vier kilo gaat afvallen in twee weken en dat ik je anders doodschiet, zou je dan een speciale mix van voedingsmiddelen eten of gewoon stoppen met eten? Het is niet zo  moeilijk wel?
 14. Gebruik de weegschaal, de spiegel, de maat van je kleren en de manier waarop je kleren zitten om te kijken of je op de juiste weg bent. De weegschaal zal soms doordat je water vasthoudt de verkeerde indruk wekken. Zorg dat de gewichtstrend dalend is en zo niet eet dan minder. Weeg jezelf iedere dag en grijp in wanneer de trend keert en je aankomt.
 15. Ik at regelmatig noten (de soorten met de gezonde vetten) en vroeg me af waarom het gewichtsverlies te wensen overliet. Kijk eens naar het aantal calorieën in een handjevol noten. Het is beter ze achterwege te laten totdat je niet meer af hoeft te vallen en gewoon op gewicht wil blijven.
 16. Je wilt vet verliezen, maar als je alleen en uitsluitend voor ‘gezond’ gaat, dan loop je vroeg of laat tegen de muur. Het is erg moeilijk om alleen paleo, organisch, puur natuur etc… te eten. En zeg nou eerlijk. Wil jij degene zijn die op de verjaardag van een kind nee zegt tegen een klein stukje zelfgebakken taart of cake? Als dat zo is, succes. Je bent gewaarschuwd.
 17. Het moeilijke van wat komen gaat is de discipline om minder eten naar binnen te werken en omgaan met een hongergevoel. Snappen dat afvallen in weken of maanden gaat en geen probleem van uren of dagen is. Wanneer je de zaken over een langere termijn beschouwt is het ook niet zo erg als je tijdens een zomerbarbecue of kerstmaaltijd meer eet dan goed is. Mits je van tevoren (het beste) of direct daarna de rem erop zet en weer aan het werk gaat. Binnen een dag of drie zou -als je jezelf aan de reglementen houdt- je gewicht weer op het oude lage niveau terug moeten komen/zijn.
 18. Als je een gluten- of lactose-intolerantie hebt, of last hebt van een echte voedselallergie, zorg dan dat je jezelf aan de regels houdt en eet die producten niet. Maar als dat niet het geval is, dan ga je echt niet dood van een boterham, nasi, of macaroni…
 19. Besteed niet teveel aandacht aan, goede calorieën, slechte calorieën, de afvalzone, Atkins, South Beach, Het ziekenhuisdieet, het dieet van de Hartstichting, het wortelsap-dieet en alle anderen. Het gaat er niet om of ze werken of niet, het gaat erom dat je minder consumeert dan je verbrandt en verder niets.
 20. Ik hoop dat je met deze ietwat nuchtere kijk of afvallen iets kunt en je doel sneller of beter bereikt. Heb je de behoefte om te reageren of te laten weten hoe het met je afvalpoging gaat, reageer dan op dit bericht…