Fitbit Charge HR nader bekeken 1

Fitbit Charge HR nader bekeken

Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR

We hebben op deze site al in een aantal berichten aandacht besteed aan de Fitbit stappenteller. De eerder besproken Fitbit Flex of de Fitbit One of Fitbit Charge (een tussenmodel) worden niet of nauwelijks meer aangeboden.

En dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien in 2015 de Fitbit Charge HR zijn opwachting heeft gemaakt. De toevoeging HR staat voor de afkorting van het Engelse heart-rate oftewel hartslag.

Wie veel beweegt en precies wil weten wat er gebeurt registreert vaak ook de hartslag middels een borstband van Polar of een van de andere aanbieders. Deze hartslagmeters via een borstband zijn accuraat, maar niet zo heel erg handig. Het duurt vaak even voordat de band metingen begint door te geven. De band zakt af, is niet comfortabel en menig jogger loopt stelselmatig aan zijn/haar borstband te sjorren.

Fitbit Charge HR: stappenteller met hartslagmeting

Toch nemen de gebruikers van een traditionele hartslagborstband deze nadelen voor lief want het meten van de hartslag heeft voordelen. Je weet precies hoe ver je kunt gaan voordat je verzuurt en een goed sportprogramma volgen gaat nu eenmaal beter met een adequate hartslagmeter. Ook optimaal vet verbranden is gemakkelijker met een goede hartslagmeting.

Maar voor een optimale meting is eigenlijk een continue registratie van de hartslag nodig, niet alleen tijdens het sporten. En daar komt de Fitbit Charge HR goed van pas.

Met twee kleine ledjes aan de binnenkant van de armband wordt 24 uur per dag de hartslag gemeten en geregistreerd. Hiermee kan ook het calorieverbruik van de drager nauwkeurig in kaart worden gebracht. De fitbit app draait keurige grafieken uit van de gemiddelde hartslag per 5 minuten. Trainingsessies worden apart herkend en opgeslagen. Met daarbij het calorieverbruik en een overzicht van de tijd die de drager heeft doorgebracht in de vetverbrandingszone of in de cardio-zone.

Dus niet de nadelen van een borstband en wel de voordelen van 24 uurs hartslagmeting. We hebben de Fitbit Charge HR inmiddels uitgebreid in de praktijk getest en de resultaten zijn goed. Tijdens een simultaantest tijdens een Polar borstbandsensor en een Fitbit Charge HR lijkt het erop dat bij een stijgende hartslag de Fitbit  ogenschijnlijk iets trager is met het weergeven van de veranderende hartslag, maar uiteindelijk bedragen de gemeten verschillen minder dan 2%.

Rusthartslag meten

De Fitbit Charge HR bepaalt ook dagelijks uw rusthartslag. Dat is de gemiddelde hartslag wanneer u slaapt of wanneer u overdag niets doet. Deze rusthartslag (resting heartrate) is dus hoger dan uw laagst gemeten hartslag tijdens bijvoorbeeld het slapen (net voordat u wakker wordt). De rusthartslag is een betrouwbare indicator van uw conditie of algehele gesteldheid. Na een avondje flink stappen is de rusthartslag de dag (dagen) daarna geheid hoger. Topsporters gebruiken de rusthartslag om optimale trainingsschema’s samen te stellen.

Calorieverbruik en calorie-inname: Myfitnesspal

Met een Fitbit Charge HR weet u precies hoeveel calorieën u op een dag verbruikt. Wie daarnaast ook nog eens netjes de intake registreert via Myfitnesspal, krijgt een perfect overzicht van de inname en het verbruik. U ziet precies hoeveel calorieën u op een dag nog over heeft en wanneer een klein extraatje geen kwaad kan.

We waren al erg enthousiast over de combinatie Fitbit – Myfitnesspal en dat is met de Fitbit Charge HR alleen nog maar beter geworden. Wij houden u op de hoogte!