vetpercentage meten

Uw vetpercentage meten niet eenvoudig maar wel belangrijk

Uw vetpercentage meten is belangrijk. U volgt een dieet, let gewoon op of gestart met extra bewegen. Uw grootste vriend -of misschien vijand- is de weegschaal. Die bepaalt voor een belangrijk deel uw humeur gedurende de rest van de dag.

Want er is geen betere manier om de voortgang van uw afvalpoging te monitoren dan een weegschaal toch?

Niet dus. Wie wil afvallen kan zich beter concentreren op het verbranden van vet dan het verliezen van kilo’s. Uw ultieme doel is een gezond vetpercentage voor uw geslacht en leeftijd.

De beste manier om af te vallen

In tegenstelling tot wat u misschien geneigd bent te denken, is het domweg verliezen van gewicht namelijk niet de beste manier om af te vallen. Want het kan ook zijn dat u op een verkeerde manier afvalt. Dat vereist misschien een kleine uitleg.

U wilt bij het afvallen namelijk zoveel mogelijk spieren behouden en zoveel mogelijk vet verbranden. En nu is het zo dat afvallen, als u het op de verkeerde manier doet (bijvoorbeeld middels een crashdieet) er altijd to leidt dat u niet alleen vet kwijtraakt maar ook spieren. En dat is nu precies wat we niet willen.

Elders op deze site leest u hoe u maximaal vet kunt verbranden, maar ik wil het dit keer vooral met u hebben over het monitoren van de voortgang zonder de weegschaal. Oftewel, uw vetpercentage meten.

Vetpercentage meten is moeilijk

vetpercentage metenOm maar gelijk met de deur in huis te vallen, het meten van uw vetpercentage is niet zo eenvoudig. U kunt kiezen voor een ‘clipper of ‘ ‘ caliper’  dat is een instrument waarmee u de dikte van uw huidplooien opmeet.

Niet zo duur in de aanschaf, maar ook niet zo betrouwbaar. Je vetpercentage meten met een clipper is vooral moeilijk omdat je de ene keer harder knijpt dan de andere keer en dat geeft direct een ander afwijkend resultaat.

Een weegschaal met vetmeting

Ze zijn er in diverse smaken, de weegschalen met vetmeting. Er wordt een onvoelbare elektriciteitslading door uw voet naar boven geschoten en die gaat via uw andere voet weer terug de weegschaal in. Aan de hand van het verschil in de meting, berekent de weegschaal uw vetpercentage.

Er zijn ook apparaten (bijvoorbeeld van Omron) die hetzelfde doen maar die u in uw hand vasthoudt. Het effect is hetzelfde. Een hoogst onbetrouwbare registratie met afwijkingen van meerdere procenten per dag.

En als u weet dat een jong iemand die met gewichten traint er maximaal 2% spieren bij krijgt in een maand, dan snapt u dat uw vetpercentage meten op deze manier niet zoveel zin heeft.

U zou hooguit de trend in de gaten kunnen houden, maar neem de cijfers niet te serieus. Bij een echte meting wijken de percentages altijd enorm af.

De DEXA scan

vetpercentage meten

verschil tussen twee dexa metingen (geel is vet)

Uw lichaamssamenstelling wordt het best gemeten door een Dexa scanner. Deze manier van het in kaart brengen van spieren en lichaamsvet is de beste methode die voor consumenten beschikbaar is.

De analyse is snel (zes tot zeven minuten) betrouwbaar (afwijking van minder dan 0,1 procent) en comfortabel. U hoeft alleen maar te gaan liggen.

Behalve de meting van de vetmassa en de vetvrije massa van het lichaam wordt ook de verdeling van de vetmassa over het lichaam in kaart gebracht.

Een DEXA scanner is een duur apparaat. Niet iets wat u zelf kunt aanschaffen, maar wie even rondkijkt op internet vindt al snel een adres in de buurt waar u voor een bedrag van 40-75 euro een scan en een volledig rapport krijgt.

U weet precies hoe de vlag erbij hang na een meting en kunt vervolgens eer aan de slag. Na een maand of zes kunt u de scan herhalen om te zien of en zo ja hoeveel vet er verbrand is en waar (benen, buik, torso etc…)

Als u serieus werkt maakt van afvallen en calorieën tellen, laat dan uw vetpercentage meten middels een DEXA-scan.

Nauwkeurig meten en weten helpt u meer dan gebaseerd op de verkeerde gegevens de hele dag een snerthumeur hebben.