percentage lichaamsvet bij mannen

Lichaamsvet percentage man en vrouw verschilt

Welk vetpercentage is goed voor mannen. En voor vrouwen?

U wilt afvallen. Inmiddels beseft u dat het wellicht beter is om vet te verbranden dan af te vallen. Wie het vetpercentage naar beneden krijgt zonder spieren te verbranden ziet er beter uit en valt met minder moeite af. Dat vetpercentage meten is nog niet altijd eenvoudig. Dat weet u al maar  u heeft een weegschaal met vetmeting en bent klaar voor de strijd. De weegschaal geeft uw gewicht aan en ook een vetpercentage en dan ontstaat direct het eerste probleem.

Hoeveel procent lichaamsvet is normaal?

Want wat is nu een acceptabel percentage lichaamsvet bij een man of vrouw? En hoeveel lichaamsvet kunt u per week effectief verbranden? Scheelt het vetpercentage per leeftijdsgroep? En neemt het af of toe naarmate u ouder wordt?  Voordat we op al deze vragen ingaan eerst wat algemene feiten:

Vetpercentage bij mannen en vrouwen verschilt

Allereerst is er een belangrijk verschil dat verklaard wordt door het geslacht: Vrouwen hebben een aanzienlijk hoger percentage lichaamsvet dan mannen. In de tabellen in dit artikel ziet u dan ook stelselmatog hogere vetpercentages bij vrouwen dan bij mannen.

Ook bestaat er een hele duidelijke relatie tussen het vetpercentage en de leeftijd. Naarmate iemand ouder wordt, neemt over het algemeen de hoeveel spierweefsel af en het vetpercentage toe.

Onderstaand vindt u een tabel met daarin het percentage lichaamsvet bij vrouwen en en mannen van laag naar hoog. Er volgen ook nog foto’s waarmee u uzelf een redelijk beeld kunt vormen van het percentage lichaamsvet en het daarbij behorende plaatje van mannen en vrouwen in een bepaalde categorie.

Laten we eerst eens kijken naar mensen die waarschijnlijk geen last hebben van een te hoog vetpercentage. De atleten. Afhankelijk van de sport die ze bedrijven hebben zij een percentage lichaamsvet zoals in onderstaande tabel

Gemiddeld percentage lichaamsvet bij mannelijke en vrouwelijke atleten

Sport Vrouwen Mannen
Triathlon 10-15% 5-12%
Zwemmen 10-16% 6-12%
Marathon lopers 10-16% 5-10%
Atletiek Olympische Spelen 11-14% 5-8%
Sprint 12-18% 5-12%
Tennis 14-20% 10-16%
Volleybal 16-25% 11-14%

Welnu zult u zeggen, een gezond percentage lichaamsvet oké, maar dit zijn vetpercentages van atleten die in een superconditie verkeren. Maar wat is hoeveel lichaamsvet is goed voor voor mezelf, mijn echtgenoot of mijn kinderen?

Wat is een gezond vetpercentage? Kan ik ook een te laag vetpercentage hebben? Of een te hoog vetpercentage?

Wanneer we de richtpercentages in een tabel zetten die van laag naar hoog de grenzen aangeeft, dan zien we het volgende beeld ontstaan.

Vrouwen Mannen
Onmisbaar vet 10-13% 2-5%
Afgetraind (atleet) 14-20% 6-13%
Gemiddeld (fitness) 21-24% 14-17%
Acceptabel 25-31% 18-25%
Overgewicht > 32% >26%

 

Wat is het ideale lichaamsvetpercentage voor vrouwen en mannen van een bepaalde leeftijd?

In de wetenschap wordt vaak verwezen naar het onderzoek en de resultaten daarvan door Jackson en Pollock. Zij ontwikkelden de Jackson-Pollock formule. Die zullen we u besparen. Maar wel interessant om te weten is wat volgens deze formule het ideale vetpercentage is voor een man of vrouw van een bepaalde leeftijd.

Leeftijd Vrouwen Mannen
20 17.7% 8.5%
25 18.4% 10.5%
30 19.3% 12.7%
35 21.5% 13.7%
40 22.2% 15.3%
45 22.9% 16.4%
50 25.2% 18.9%
55 26.3% 20.9%

U heeft geen weegschaal die uw vetpercentage kan meten?

Wat nu als nu niet beschikt over een weegschaal met vetmeting? Welnu dan geven onderstaande afbeeldingen meestal wel een redelijk beeld. U weet immers hoe u er ongeveer uitziet.

percentage lichaamsvet bij vrouwen

percentage lichaamsvet bij mannen

Wat is mijn vetpercentage?

Als u een manier gevonden heeft om uw vetpercentage te meten komt er uit uw meting een resultaat. Zoals reeds eerder gemeld is het vaststellen van het percentage lichaamsvet nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Vandaar dat we op voorhand al een tip voor u hebben.

Meet uw vetpercentage een of tweemaal per week. Liefst ’s ochtends na toiletbezoek en voor het eten. Noteer uw score en weet dat deze kan afwijken en fluctueren. De trend die u ziet is belangrijker dan de exacte score die uw weegschaal of vetmeter ophoest. Als uw vetpercentage daalt, dan is dat prima. Is de score een keer hoger en u snapt niet waarom, raak dan niet direct in paniek. Bij de volgende meting kan en zal alles waarschijnlijk weer zijn zoals voorheen. U weet uit voorgaande grafiek dat bij vrouwen het gewenste percentage hoger is en dat tijdens de menstruatie de metingen af kunnen wijken als gevolg van een veranderende vochthuishouding.

Ik weet mijn vetpercentage niet kan het ook zonder weegschaal?

Als u niet weet wat uw vetpercentage is, kunt u ook gebruiken van een body fat calculator. Het formulier op deze pagina is weliswaar in het Engels maar wel redelijk betrouwbaar en goed in te vullen. U geeft de gevraagde data in en het systeem berekent uw geschatte vetpercentage

Hoe betrouwbaar is vetpercentage weegschaal??

Lichaamsvet percentage man en vrouw verschilt 1Uw wilt uw vetpercentage bereken met met behulp van een weegschaal met vetmeting? Een kleine waarschuwing vooraf. De metingen op de meeste weegschalen zijn niet zo heel erg betrouwbaar. Ze fluctueren soms met procenten per dag en dat is iets wat in de praktijk niet kan. De weg naar een lager vetpercentage verloopt gestaag en niet zo snel. Wanneer u echt precies wilt weten hoe hoog of laag uw vetpercentage is, dan kunt u beter gebruik maken van een DEXA scan. Die geeft een betrouwbaar beeld.

En dan na een maand of zes een tweede scan. U krijgt er een uitgebreide analyse bij en weet daarna precies hoe het met uw vetpercentage gesteld is.