Wat is Orthorexia Nervosa precies?

Orthorexia nervosa is een eetstoornis die zich uit als een obsessie voor gezond eten. De eetstoornis is verwant aan anorexia nervosa.

Orthorexia is nog niet erkend als ziektebeeld. Orthorexiapatiënten zijn voortdurend bezig met gezond eten. Waar patiënten van andere eetstoornissen vooral bezig zijn met de hoeveelheid van eten, zijn orthorexiapatiënten geobsedeerd door de aard van het eten. Ze weigeren te eten wat zij als ‘ongezond’ beschouwen. De patiënten gaan meestal voedsel met vet of conserveringsmiddelen vermijden.

In de eerste plaats verdwijnen vlees, vis, zuivel, kaas en graan al van het menu. Vaak mondt dat uiteindelijk uit in een dieet met enkel rauwe (biologische) groenten en fruit. Mensen die aan othorexia lijden, bewegen vaak ook veel. Ze vinden dat dat bij een gezonde levensstijl hoort. Maar op die manier verbruik je meer calorieën dan je binnenkrijgt.

Het begrip orthorexia werd in 1997 geïntroduceerd door dokter Steve Bratman, zelf een voormalige orthorexiapatiënt.  De voeding die een persoon met orthorexia consumeert is te eenzijdig. Daardoor krijgt hij of zij te weinig essentiële voedingsstoffen binnen en kan hij of zij heel mager worden en van allerlei lichamelijke klachten last krijgen. Denk aan maagklachten, spierkrampen, menstruatiestoornissen, hartritmestoornissen lever- en nierbeschadigingen.

Patiënten In tegenstelling tot mensen met eetstoornissen als boulimie of anorexia, hebben personen met orthorexia over het algemeen geen negatief zelfbeeld. In tegendeel, ze voelen zich zelfs superieur. Waar andere mensen moeite hebben ongezond voedsel te laten staan, kiezen zij enkel en alleen maar voor gezond voedsel. Oorzaken Er is geen specifieke oorzaak te noemen voor orthorexia, maar verschillende factoren spelen wel een rol.
Zo kan de omgeving een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een ontwrichte gezinssituatie.
Andere factoren kunnen psychologisch of traumatisch van aard zijn