Weet u het verschil tussen kilojoules en calorieën?

Weet u het verschil tussen Kcal, kilojoules en calorieën?  Lastig hè al die verschillende termen. En dit zijn nu juist de termen die u altijd tegenkomt op verschillende verpakkingen en waar u op moet letten als u  wilt afvallen.

Een calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om één gram zuiver water een graad Celsius te verwarmen bij een druk van één standaardatmosfeer. Dit zegt u waarschijnlijk helemaal niets. Maar één calorie is te verwaarlozen en is bijna niets.

Als er in een dieet over het aantal calorieën wordt gesproken dan heeft men het over het algemeen over kilocalorieën. Kcal staat voor kilocalorie en één kilocalorie staat gelijk aan 1000 calorieën. Een Kcal is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 liter water 1 graad celsius in temperatuur te verhogen.

De Kcal of Cal is eigenlijk een verouderde meeteenheid. Eigenlijk komt u deze alleen nog maar tegen in de voedingsindustrie. Elders wordt de warmte energie meestal weergegeven in Joules. 1 Kcal is gelijk aan 4,186 Kjoule. Wie aan het afvallen is doet er goed aan om bij te houden hoeveel Kcal er dagelijks geconsumeerd wordt.