Een aantal tips om minder te eten.

1. Drink veel water. Het is niet alleen een gezonde eigenschap, het kan ook helpen bij het afvallen. Een glas water drinken voordat je gaat eten kan het je hongergevoel verminderen, het gevolg: minder hongergevoel en dus minder eten. 

2. Als je de neiging hebt om de koelkast in te duiken,  ga actief bewegen bv:  wandelen, fietsen, huishouden – stofzuigen, afstoffen, in de tuin werken o.i.d. Het idee hierachter is dat je afgeleid wordt, dit moet je vooral toepassen als je  “lekkerhonger”hebt, dus echt de neiging om te “snaaien of snacken”.  Daarnaast verbrand je ook nog eens wat extra calorieen door de beweging die je krijgt! 

3. Als je zin krijgt in iets lekkers  moet je je tanden gaan poetsen of (methol)kauwgom te eten. Als je mond lekker fris en schoon aanvoelt heb je minder de neiging om te gaan eten.

4. Als je besloten hebt om toch een “dieet” te gaan volgen doe het dan samen met een vriend(in) of familielid.
Samen kan je elkaar motiveren en ondersteunen en als je wilt kan je er een ‘wedstrijd’ element inbrengen. Daag elkaar uit om een bepaaldgewicht per week af te vallen. Probeer je  doel haalbaar te houden. In plaats van 8 kilo af te willen vallen moet je je doel op 1,5 tot 2.5  kilo per maand zetten tot je je doel hebt bereikt.

5. Als je de gewoonte hebt jezelf met eten te ‘belonen’ als je iets goeds hebt gedaan moet je dit vervangen door iets anders. Een idee kan zijn- naar de kapper, nieuwe kleren, schoenen, een boek, bloemen, of iets voor in huis. Het idee is dat je stopt om een excuus te hebben om te mogen eten als je ‘lekkere trek’ hebt.

6. Ga niet elke dag op de weegschaal staan, je lichaamsgewicht schommelt constant. Weeg jezelf hooguit 1 keer per week en dan het liefst op hetzelfde tijdstip. 
Je gewicht kan gedurende de dag oplopen. 

7. Zorg dat je met een volle maag boodschappen gaat doen  Dit voorkomt dat je allerlei producten laat liggen die je anders mee zou nemen omdat je een hongerig gevoel hebt. Houd hierbij in je achterhoofd: wat er niet is kan je ook niet opeten!

8. Drink geen onnodige caloriën. Probeer gedurende de dag zoveel mogelijk water te drinken. Op deze manier kan je geen onnodige caloriën binnen krijgen. Je verliest makkelijk het overzicht over wat je nou aan caloriën hebt binnengekregen via je drinken.

9. Probeer niet het gevoel te krijgen dat je verplicht je bord leeg moet eten. Stop met eten als je vol zit. Langzaam eten is hierbij aan te raden. Je hersenen kunnen dan op tijd aan je doorgeven dat je vol zit.  Als je hersenen niet tijdig een seintje ontvangen dat je genoeg hebt gegeten dan eet je vlug teveel.

10. Eet je graag pasta’s ?  Gebruik daarnaast niet teveel geraspte kaas. De gemiddelde 40+ kaas bevat per 100 gram zo’n 25 gram vet.