10 tips om minder en gezonder te eten.

1. Als je de neiging hebt om de koelkast in te duiken, probeer dan afleiding te zoeken, fietsen, wandelen, het huis opruimen of in de tuin werken. Daarnaast verbrand je ook nog eens wat calorieen door de beweging die je krijgt! Ga geen boodschappen doen want dan kom je nog meer in de verleiding om allerlei “lekkere”dingen te kopen die dan ook weer op “moeten”.

2. Als je zin krijgt in iets lekkers moet je je tanden gaan poetsen of (methol)kauwgom te eten. Als je mond lekker fris en schoon aanvoelt heb je minder de neiging om te gaan eten.  

3. Drink meer water. Het is niet alleen een gezonde eigenschap, het kan ook helpen bij het afvallen. Als je een glas water drinkt voordat je gaat eten kan het je hongergevoel verminderen waardoor je minder gaat eten. De aanbevolen hoeveelheid is 2 liter per dag.

4. Als je besloten hebt om toch een “dieet” te gaan volgen doe het dan samen met een vriend(in) of een huisgenoot. Samen kan je elkaar motiveren en ondersteunen en als je wilt kan je er een ‘wedstrijd’ element inbrengen. Daag elkaar uit om zo’n 1 pond per week af te vallen. Probeer je doelen realistisch en haalbaar te houden.

5. Als je de gewoonte hebt jezelf met eten te ‘belonen’ als je iets goeds hebt gedaan moet je dit vervangen door iets anders. Een idee kan zijn- naar de kapper, nieuwe kleren, schoenen, een boek, bloemen, of iets voor in huis. Jezelf op een andere manier verwennen dan met eten.

6. Ga niet elke dag op de weegschaal staan, je lichaamsgewicht schommelt constant. Weeg jezelf hooguit 1 keer per week en dan het liefst op hetzelfde tijdstip. Gedurende de dag loopt je gewicht op.

7. Zorg dat je met een volle maag boodschappen gaat doen (zie punt 1 en 5 ) Dit voorkomt dat je allerlei producten laat liggen die je anders mee zou nemen omdat je daar wel ‘zin in hebt’. Houd hierbij in je achterhoofd: wat er niet is kan je ook niet opeten!

8. Drink geen onnodige caloriën. Probeer gedurende de dag zoveel mogelijk water te drinken. Op deze manier kan je geen onnodige caloriën binnen krijgen. Je verliest makkelijk het overzicht over wat je nou aan caloriën hebt binnengekregen via je drinken.

9. Probeer niet het gevoel te krijgen dat je verplicht je bord leeg moet eten. Stop met eten als je vol zit. Langzaam eten is hierbij aan te raden. Als je toch altijd je bord leeg wilt eten dan kun je natuurlijk ook minder opscheppen.

10. Eet je graag pasta’s ? Let er dan op dat je niet te veel kaas gebruikt. De gemiddelde 40+ kaas bevat per 100 gram zo’n 25 gram vet.