Afvallen met een kaakklem
Wie heel veel moeite heeft met afvallen kan een kaakklem laten plaatsen. Nu is een kaakklem een vrij radicale ingreep. Vandaar dat we hem in Europa niet zo vaak tegen komen. In de Verenigde Staten waar meer mensen lijden aan morbide obesitas wordt een kaakklem wat vaker ingezet.
Het gewenste resultaat van een kaakklem mag duidelijk zijn. Een fikse afname van het gewicht in een relatief korte tijd. Dat wordt bereikt door het voor de patiënt onmogelijk te maken om grote hoeveelheden voedsel te verorberen.
Hoe werkt een kaakklem?
De klem bestaat uit twee beugels die met uw tandvlees of soms ook tanden verbonden worden. U kunt na plaatsing van de kaakklem uw kaken niet meer in beweging zetten. En daarmee wordt ook het eten van vast voedsel verleden tijd, u kunt immers niet kauwen. Wie een kaakklem heeft zal het gedurende langere tijd moeten stellen met sapjes en voornamelijk vloeibaar voedsel. Het is de bedoeling dat de patiënt zijn of haar eetgewoontes gaat aanpassen.
Bijwerkingen kaakklem
De kaakklem wordt niet vaak gebruikt omdat er een reëel gevaar is op vervelende bijwerkingen. Dat kunnen problemen met ademhalen zijn. Sommige patiënten klagen over oorpijn. Ook het gebit komt vaak niet ongeschonden uit de strijd.
Het staat wel vast dat mensen die met een kaakklem willen afvallen ook radicaal vermageren. De kilo’s vliegen er doorgaans af. Dat heeft twee redenen. Allereerst wordt de kaakklem eigenlijk alleen toegepast bij mensen die al behoorlijk aan de zware kant zijn. Zij verliezen wanneer ze minder gaan eten automatisch sneller gewicht dan mensen die minder zwaar zijn. In de tweede plaats is het gewoon onmogelijk om met een kaakklem veel te eten of veel calorieën binnen te krijgen.
Maar alhoewel effectief is het de vraag of patiënten zoveel baat hebben bij een kaakklem. Want op een gegeven moment dan gaat de kaakklem eruit en kan de patiënt weer alles eten wat hij/zij wil. En de ervaring leert dat daar grif gebruik van gemaakt wordt. Het lichaam staat in verdedigingsmodus en de kilo’s komen er snel weer aan.
De belangrijkste oorzaak van het slechte resultaat op lange termijn (nadat de kaakklem verwijderd is) is dat hier geen sprake is van een structurele wijziging in de manier van leven. En als die structurele wijziging er niet is, dan is eigenlijk iedere afvalpoging bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Patiënten die naast hun kaakklem ook meer gaan bewegen hebben een grotere kans op succes. Vooral als ze na het verwijderen van de klem actief blijven door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen.