Het hongerige brein

Het hongerige brein, Dokter Frank kijkt verder

Het hongerige brein

Het hongerige brein

Het is alweer vier jaar geleden dat Nederland geheel in de ban raakte van Dokter Frank van Berkum (1956). Diens afvalmethode en het daaraan gekoppelde boek braken alle verkooprecords en honderdduizenden mensen in Nederland en België startten met het dieet van Dokter Frank.

Van Berkum, daarbij geholpen door de publicaties in de Telegraaf, werd met zijn dieet vaak verguisd door vakgenoten. Vakgenoten ja, want in tegenstelling tot veel zelfbenoemde afvalgoeroes is Dokter Frank echt arts en internist met een gedegen kennis van zaken.

Het hongerige brein: Waarom afvallen vaak mislukt

In zijn eerste boek, Gezond Slank met Dokter Frank beschrijft Van Berkum vooral hoe je af kunt vallen door het volgen van zijn methode. Het is een heldere technische uiteenzetting van de dingen die je wel moet doen, en andere zaken die je beter kunt laten. Prima verhaal, maar toch.

Het is en blijft een feit dat bij heel veel mensen de afvalpogingen mislukken. Na het dieet komen ze vaak snel weer op hun oude gewicht terug. Niet zelden slaat de weegschaal nog een beetje verder door dan de stand van vóór de laatst gestarte lijnpoging.

Het gaat dus meestal fout met afvallen, een frikandel speciaal smaakt voor veel mensen beter dan sla, ze hebben honger, denken de gehele dag aan eten. Afvallen is dus wel degelijk een leerproces. Maar eerst moet je dat onderkennen. Het hongerige brein helpt mensen met het bepalen van de juiste strategie voor blijvend succes. Want in het Hongerige Brein legt van Berkum haarfijn uit dat afvallen niet alleen iets is van minder eten en meer bewegen, maar vooral ook van nadenken. Blijvend afvallen doe je namelijk met je hoofd.

Het boek Het hongerige brein beoogt dan ook niet een dieet of afvalmethode te zijn, maar te functioneren als een personal coach. Niet voor wat betreft de beweging, daar zijn anderen beter in. Maar wel bij de begeleiding van de implementatie en het volhouden van je dieet.

Voor afvallers is Het hongerige brein een prima aanvulling en verdieping van de eerdere boeken van Dokter Frank.