balans-320

Balans van Geertje van der Meer

balans-320Geertje van der Meer uit Friesland is gewichtsconsulente. Niet de bekendste van Nederland, dat is onmiskenbaar Sonja Bakker. Maar wel een van de betere. Van der Meer zet in het boekje Balans de zaken op een rij voor mensen die problemen hebben met lijnen.

Door middel van een aantal praktijkvoorbeelden worden door Van der Meer verschillende thema’s uitgewerkt rondom haar centrale boodschap: Afvallen doe je langzaam en zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de diverse weerkmenu’s. 

Het is in het voordeel van de auteur dat zij ook een hoodstuk wijdt aan bewegen. Want ieder dieet dat geen aandacht besteedt aan bewegen en/of sport is bij voorbaat gedoemd om te mislukken.

Ik heb het boek met interesse gelezen en er ook wel wat aan gehad.  Van der Meer waarschuwt meermalen voor een te lage inname van calorieen en houdt een langdurig pleidooi voor een dieet dat net boven het onderhoudscalorieniveau van de vrouw of man zit die wil gaan afvallen. De lezer wordt door een aantal tabellen heen geleid waar hij/zij kan vaststellen wat de dagelijkse kaloriebehoefte is. Daarna kan aan de hand van die uitkomst een keuze gemaakt worden uit een aantal week- en dagmenu’s die corresponderen met het kalorie niveau uit de tabel.

Het aantal menu’s is beperkt. Maar de lezer die ze toepast kan ze gebruiken als handvatten bij het samenstellen van nieuwe menu’s. Een aanrader voor wie serieus werk wil maken van stelselmatig gewicht verliezen.