Glycemische Index 1

GI staat voor Glycemische Index.

De GI waarde geeft de snelheid aan waarmee de voeding in het lichaam verteert en omzet in glucose. Glucose is de energiebron van je lichaam. Voedsel met een lage GI, worden langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel afgebroken waardoor je langer een vol gevoel houdt.

Als je wilt afvallen dan moet je voedsel met een lage GI-waarde eten, in combinatie met een laag caloriegehalte, dus weinig suiker en weinig vet.

Het is gezond voor iedereen waardoor je niet apart hoeft te koken. In tegenstelling tot het Atkins dieet, waarbij de koolhydraatinname is geminimaliseerd, maakt het GI-dieet onderscheid tussen de soorten koolhydraten. Het dieet vermijdt voedsel met een hoge GI waarde. Daarvoor in de plaats wordt het accent gelegd op koolhydraten die langzaam vrijkomen in het lichaam.

Vooral mensen met diabetes II dienen de glycemische index van producten goed in de gaten te houden. aan de hand van de GI kunnen zij voorspellen hoe de insuline behoefte van het lichaam na inname zal gaan verlopen. Een programma als My Calorie Coach van het softwarehuis Inobe draait voor diabetes patienten uitgebreide tabellen en grafieken uit die gebaseerd zijn op de glycemische index.