Op dieet als u zwanger bent kan gevaarlijk zijn 1

Op dieet als u zwanger bent kan gevaarlijk zijn

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd bij bavianen, toont aan dat een dieet bij zwangerschap negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de hersenen bij de ongeboren vrucht.  Onderzoekers stelden vast dat de hersenontwikkeling bij de vrucht wiens moeder aan een dieet onderworpen werd achter bleef bij de normale ontwikkeling.

Wetenschappers menen dat er een directe relatie is met de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren mensenkinderen. De testresultaten van het onderzoek door de doktoren Peter Nathanielsz en Thomas Mcdonald worden vrijgegeven in het blad van de National Academy of Sciences.

Op dieet als u zwanger bent kan gevaarlijk zijn 2

Zwanger

Het is de eerste keer dat is aangetoond dat een dieet volgen om af te vallen en zwanger zijn nadelige invloed heeft op het kindje. Als u zwanger bent, of erover denkt om zwanger te raken is het beter dat u ervoor zorgt (of gezorgd hebt) dat uw gewicht bij het zwanger raken niet extreem afwijkt van de gemiddelden. Overgewicht en ondergewicht verminderen de kans om zwanger te geraken.

Als u meent toch op dieet te moeten, doe dat dan alleen na overleg met een arts. Volg tijdens uw zwangerschap alleen een dieet op medische indicatie.

 

Eet niet te veel tijdens uw zwangerschap

Te veel eten tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen bij de bevalling en geeft risico op obesitas, zowel voor de moeder als de baby.

Tijdens een zwangerschap komt iemand met een normale bmi ongeveer 14 tot 17 kilo aan.
Maar wanneer je 500 calorieën per dag extra eet, verhoogt het de kans dat je meer aankomt dan 17 kilo met 10 procent.

Vooral vrouwen die dagelijks gefrituurd voedsel eten lopen risico. Vreemd genoeg kwamen ook zwangere vrouwen die veel zuivel gebruikten aan, zelfs van magere producten.  Vrouwen met een vegetarisch dieet bleken half zo weinig kans te hebben om te zwaar te worden.
Wanneer ze elke dag een half uur bewogen, liepen ze 20 procent minder risico.

Ook het eten van onverzadigde vetten, die te vinden zijn in olijfolie en noten, verkleinde de kans op overgewicht.
Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap te veel aankomt, kan dit leiden tot een keizersnede of zwangerschapsvergiftiging.
Ook kan het er toe leiden dat zowel het kind als de moeder in hun latere leven last van ernstig overgewicht kunnen krijgen.