calorieën verbranden

Geen jojo effect bij afvallen door meer beweging

Wie alles al geprobeerd heeft om gewicht te verliezen, al verschillende keren meer dan 20 kilo is afgevallen, om uiteindelijk meer dan 20 kilo aan te komen, kan misschien maar beter even doorlezen. Afvallers hebben vaak last van een jojo effect; snel afvallen, daarna een normaal eetpatroon herstellen en vervolgens in recordtijd nog meer aankomen dan eraf is gegaan. Het resultaat, een gefrustreerde afvaller en een weegschaal die nog verder doorslaat.

plateauZo’n jojo effect bij lijners treedt op bij mensen die veel en snel gewicht willen verliezen en op dieet gaan. U begint met lijnen, verliest snel een aantal kilo’s en bent tevreden. In een latere fase vertraagt het gewichtsverlies, maar u lijnt dapper door. Eenmaal op uw doel aangekomen herstelt u een voor u normaal eetpatroon, waarbij u, gelet op de kalorie intake eigenlijk niet dikker zou mogen worden. Het tegendeel is waar; de kilo’s vliegen er weer aan.

Oorzaak jojo-effect

De oorzaak is technisch complex, maar kan ruwweg worden samengevat met de term ‘spaarstand’. Zodra uw lichaam merkt dat er minder energie voorhanden is, zal het de energieverbranding gaan bijstellen. Uw stofwisseling vertraagt en u valt minder af. U volstaat op dat moment met minder energie. Dat is niet goed voor het lijnen en bovendien uiterst slecht voor de gezondheid. Wanneer u een normaal eetpatroon herstelt is er dus sprake van een energieoverschot, uw lichaam kan nog steeds met minder toe en u wordt zwaarder. Niks aan te doen of toch wel?

De samenvatting van het jojo-effect hiervoor treedt alleen op bij mensen die gedurende een langere tijd te weinig eten. Het treedt NOOIT op bij mensen die extra energie verbranden door extra beweging. Wanneer u dagelijks een half uurtje gaat wandelen of fietsen en er een flinke tred in houdt, verbrandt u extra energie en lichaamsvet. Uw lichaam gaat dus uw vetreserves aanspreken maar scheit daarbij nooit in ‘crisismodus’of ‘energie-spaarstand’. Het resultaat is dat u zichtbaar en blijvend vermagert. Blijvend? Ja als u tenminste blijft bewegen.

Wanneer u stopt met bewegen, dan daalt uw verbranding en stijgt de kans op een kalorieën overschot en een doorslaande weegschaal. Goed nieuws bij slecht nieuws is wel dat bij een dergelijk overschot de kilo’s er minder snel aanvliegen dan bij een reactie van uw lichaam op te weinig energie.

En als u dit stukje goed gelezen hebt, begrijpt u vanaf nu waarom.