calorieën verbranden

Meer afvallen door te bewegen in de ochtend?

wandelen en afvallenMaakt het iets uit op welk moment van de dag je gaat bewegen om af te vallen? Dat is een vraag die velen zichzelf stellen. Is het zo dat je door een flinke wandel- of loopsessie in de ochtend je stofwisseling de hele dag kunt ‘opjagen’?

Het simpele antwoord is eigenlijk gewoon ‘nee’. Het maakt niet zo heel veel uit op welk tijdstip van de dag u beweegt. Alhoewel, recente studies geven aan dat u meer verbrandt wanneer u ’s ochtends beweegt vóór het ontbijt.

Deze studie in het British Journal voor Voeding geeft aan dat deelnemers die een bewegingsprogramma volgden voor het ontbijt tot 20% meer vet verbrandden dan andere deelnemers in de proef. Het onderzoek stelt ook dat degenen die vroeg oefenden later op de dag niet meer gingen eten en dat ze tegelijkertijd aangaven zich niet of minder hongerig te voelen. Maar dat laatste is waarschijnlijk het gevolg van bewegen vóór het ontbijt.

Het kan dus geen kwaad om wat eerder op te staan en meteen aan de slag te gaan. Je voelt je er de hele dag aantoonbaar beter door. Dat staat vast. Waar je wel voor moet waken is dat je niet meer gaat eten nadat de sessie is afgesloten onder het motto ‘dat heb ik er wel afgelopen’. Want dat is dus vaak gewoon niet het geval… Zorg na het oefenen gewoon voor een uitgebalanceerd ontbijtje met niet teveel calorieën erin. Wilt u een beloning kies dan voor iets waar géén of weinig energie in zit.

Het is ook goed om wanneer u wilt afvallen de grote lijn in de gaten te houden. Beweeg en zorg dat u meer energie verbrandt dan u consumeert. Dan valt u af. Altijd…

Wanneer u beweegt of prettig beweegt is waarschijnlijk ook sterk afhankelijk van uw leefpatroon of baan. Wanneer ’s ochtends bewegen niet mogelijk is en het op een ander moment van de dag wel gaat dan is dat natuurlijk prima. Als u maar beweegt, want dat is het enige dat telt.