Wandelen met fitbit

Wandel je slank met Fitbit

Wandelen met fitbitWie een hond koopt valt gemiddeld zes kilo af, golfers leven langer en iedereen begrijpt dat je minder en anders moet eten om af te vallen. De meeste programma’s op TV en in de media zijn volledig gefocust op het voeren van een streng of minder streng dieet. Zelden word overmatig veel aandacht besteed aan extra of meer bewegen om zo je doel sneller te halen.

Bewegen en afvallen gaan prima samen. Het is misschien zelfs wel een perfecte combinatie. Hoe kan het dan zo zijn dat we, behoudens in het RTL programma Obese waar kandidaten met een personal trainer tot 20 uur per week te keer gaan om af te vallen, zelden horen dat meer bewegen goed is om af te vallen.

 

Bewegen om af te vallen heeft namelijk een groot voordeel: Er is géén, ik herhaal géén jojo effect als u afvalt door meer te bewegen. Uw lichaam schiet NIET in de verdediging en zet zichzelf NIET in een soort van eco-stand waardoor u niet meer afvalt, ook niet als u bijna niets meer eet.

Fitbit en wandelen

De Fitbit is een stappenteller waarmee u uzelf pijnlijk bewust wordt van het aantal stappen dat u op een dag zet. Het programma draait grafieken uit en geeft keurig aan hoe laat u wandelde, hoe ver en in hoeveel stappen. En dat alles met een pijnlijke nauwkeurigheid. Deelnemers krijgen aanmoedigingsmailtjes, er zijn wedstrijden in groepen en speciale uitdagingen, kortom een fantastisch aparraat. Maar ook voor wie wil begrijpen wat er gebeurt biedt de Fitbit mogelijkheden.

De Fitbit zorgt er namelijk voor dat u zeer waarschijnlijk meer gaat bewegen en begeleidt u bij het afvallen. Iedereen weet dat je met wandelen energie verbrandt, veel mensen weten ook dat 7000 calorieën verbranden overeen komt met ongeveer een kilo gewichtsverlies. Wie 10 kilo wil afvallen moet 70.000 calorieën extra verbranden. Dat duurt lang, maar er is niets moeilijks aan om dat te begrijpen. Alleen het toepassen is moeilijk…

Totdat je kennismaakt met de Fitbit. Je maakt een account aan, vult je lengte, leeftijd en gewicht in en je kunt aan de slag. U kunt invullen hoeveel u wilt afvallen op de website. Ook hoe streng het programma moet zijn, simpel (2 ons per week), medium (een ons of 4 per week) of beetje moeilijk (7 ons per week). U drukt op de knop. En de website meldt u dat u waarschijnlijk op X-datum uw streefgewicht zult gaan bereiken. Da’s mooi, maar hoe werkt dat?

U verbruikt energie, 24 uur per dag. Die energie valt in twee delen uiteen, uw basale stofwisseling en de verbranding door beweging. Dat basale gebruik is redelijk constant, u heeft er nauwelijks invloed op. Het is de energie die nodig is voor ademhalen, het kloppen van uw hart en het knipperen van uw ogen. Op de energie door beweging heeft u natuurlijk wel invloed. Hoe meer u beweegt, hoe meer u verbruikt. De Fitbit richt zich volledig op deze laatste categorie. U gaat wandelen en zo extra energie verbranden. De afstand die u loopt wordt tijdens het ‘programma’ gestaag opgevoerd en aangepast aan uw (waarschijnlijk) dalende gewicht. Aangezien u precies bij blijft houden hoe veel u nog weegt, is het niet moeilijk om het programma tijdens het lopen aan te passen zodat u af blijft vallen.

Een nadeel is dat u al vrij snel meer dan een uur per dag aan het wandelen bent, en soms ook meer dan twee uur, en dat is lang. Een groot voordeel is wel dat het programma gewoon werkt en doet wat het belooft. U valt af. En zolang u uzelf aan de regels houdt blijft dat zo. Wie deelneemt aan het programma gaat al snel van alles doen om stappen te sprokkelen. Lopen tijdens het telefoneren en tandenpoetsen, de auto wat verder weg zetten als u gaat winkelen of zelfs helemaal te voet. Alles mag, iedere stap telt.

En zo zorgt de Fitbit ervoor dat u wandelt en (als u niet smokkelt met eten) gewoon op schema afvalt.