Dik en fit is beter?

Fit en dik is beter dan dun en ongezond

Het lijkt erop dat uw cardio-fitheid een betere voorspeller is van uw levensduur dan de weegschaal. Met andere woorden; u leeft langer als u fitter bent. Ook wanneer er sprake is van overgewicht of obesitas.

Een onderzoek gepresenteerd in de Journal of American Medical Association bracht nauwkeurig de gegevens van 2600 proefpersonen van 60 jaar en ouder in kaart.

  • Fitte mannen en vrouwen (60 jaar en ouder) met een normaal gewicht, licht overgewicht en fors overgewicht hadden gedurende de 12-jarige meetperiode een lager risico op overlijden dan niet fitte proefpersonen met een gezond gewicht.
  • De minst fitte deelnemers in de proef hadden een sterte cijfer dat viermaal zo hoog was als dat van de fitste groep deelnemers
  • In de meeste gevallen waren de sterftecijfers van de fitte deelnemers minder dan de helft van die van degenen met hetzelfde gewicht die niet fit waren.

Fysiek fit zijn, lijkt de extra gezondheids- en overlijdensrisico’s die samenhangen met overgewicht te neutraliseren. En dat terwijl tegelijkertijd de niet fitte deelnemers worden geconfronteerd met een hogere sterfte ongeacht hun gewicht, BMI of lichaamsvet.

Een van de conclusies uit het onderzoek ‘je kunt niet beoordelen of iemand fit is door alleen naar hem/haar te kijken’.