Is junkfood slecht voor uw lever?

Volgens een Zweeds onderzoek wordt u van junkfood niet alleen dikker, maar pleegt u met fastfood bovendien roofbouw op uw lever. De deelnemers van een eerder onderzoek dienden voor filmmaker Morgan Spurlock als inspiratiebron voor zijn controversiële documentaire ‘Super Size Me’.

Voor wie de documentaire niet gezien heeft. Murlock gaat een maand lang uitsluitend bij Mcdonalds eten en registreert precies wat hij naar binnen werkt. Hij wilde vastleggen wat er met zijn lichaam gebeurde bij een 100% fastfood dieet. De uitkomsten logen er niet om, verminderde sexuele lusten, last van acnee over zijn hele gezicht, 12 kilo gewichtstoename en een serieuze leverbeschadiging.

In een nieuw recent Zweeds onderzoek kregen 18 kandidaten een maand lang dagelijk twee fastfoodmaaltijden voorgeschoteld van samen 5000 kalorieën. De gemiddelde gewichtstoename bedroeg circa 8 kilo in een maand, degene die het meest aankwam zag de weegschaal iets meer dan 12 kilo verder doorslaan na de proef.

Leverziekte

Wat nog veel erger was dan de gewichtstoename van de kanditaten was de beschadigingen die achteraf gemeten werden aan de lever. Bloedtesten brachten overduidelijk een fikse leverbeschadiging aan het licht en een enorme stijging van de kans om hart- en vaatziekten op te lopen. Eigenlijk moet de lever vet omzetten in energie. Maar als er teveel vet wordt ingenomen, kan de lever het werk niet meer bijhouden en ontstaan er problemen.

Wat bovendien niemand wist was het tempo waarin de leverproblemen ontstonden. De enzymen van de proefpersonen gaven al na een week overmatige consumptie aan dat er een probleem was.