Niet aankomen tijdens de feestdagen 1

Niet aankomen tijdens de feestdagen

Ik wil afvallen tijdens de feestdagen. Of in ieder geval niet weer aankomen. Wist u dat we gemiddeld tijdens de feestdagen 3500 calorieën meer nuttigen dan normaal? En dat dat neerkomt op een toename van het gewicht van bijna een pond? En dat is vervelend, want u maakt als u in het nieuwe jaar wilt gaan afvallen zo een valse start. U wilt perse niet aankomen tijdens de feestdagen?

Dan heeft u misschien baat bij onderstaande afvaltips of beter gezegd ‘niet aankomen tips’.

Beweeg

 • Als u flink gaat winkelen zonder meer te eten, verbrandt u door te wandelen al gauw een kleine 300 calorieën extra.
 • Het zal dit jaar wel niet lukken, maar wie een sneeuwman bouwt, of meedoet aan een sneeuwballengevecht, heeft lol en verbruikt ongeveer 300 calorieën per uur.
 • Ga schaatsen op een overdekte ijsbaan, 400 calorieën per uur.
 • Er zijn nogal wat eindejaar wandel- en hardloopfestiviteiten. Schrijf u zelf eens in voor een wandeltocht van een kilometer of vijf, weet u daarna meteen hoe het conditioneel met u gesteld is.
 • Maak een planning waarbij u op gezette tijden beweging inplant tijdens de vakantie. Houd u aan het schema. ga wandelen, fietsen of iets leuks doen met de kinderen.

Drinken

 • Chocolademelk met slagroom is lekker, maar bevat heel veel energie. U kunt ook magere melk gebruiken en zoetstof in plaats van suiker.
 • Als u van vruchtensap houdt, drink dan puur ongezoet sap.
 • Beperk de consumptie van alcohol. Neem een paar glaasjes licht alcoholische drank zoals cider of champagne.

Bewust eten

Wie meer eet dan nodig wordt zwaarder. Zo simpel is het. Als de balans verstoord wordt heeft dat gevolgen. Zorg ervoor dat het met de feestdagen niet volledig uit de klauwen loopt. Vier oliebollen kunnen een week lijnen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Wees uzelf bewust van uw verbuik en gun uzelf iets extra’s. Maar houd controle en beperkt de schade. Afvallen tijdens de feestdagen lukt misschien niet. Maar niet aankomen hoeft geen probleem te zijn.

 • Eet bewust en eet rustig. Wie rustig eet beperkt meestal de grootte van de porties en voelt zich nog steeds voldaan. Dit kan 200 calorieën per maaltijd schelen.
 • Doe iets leuks met de kinderen in plaats van steeds rond te hangen rond het buffet met dranken en spijzen. U verbrandt energie en neemt niet ongemerkt een hele hoop calorieën tot u.
 • Als u gezamenlijk kookt, breng dan iets gezonds mee dat niet te vet is. Alle kleine beetjes helpen.
 • Wanneer u de organisator van het feest bent, zorg dan ook voor gezonde hapjes zoals komkommer, stukjes wortel etc. Iedere gezonde snack in plaats van chips helpt.
 • Zorg dat u bij aankomst op het feest geen honger heeft. U bent dan sneller geneigd om teveel te eten. Pak een boterham voordat u gaat. Het scheelt echt.
 • Bepaal van tevoren of u met alle gangen meedoet. U kunt de soep overslaan of het toetje. Of gewoon koffie pakken in plaats van ijs met slagroom…

En als het niet zo goed gelukt is 

Dan herpak je jezelf direct na de feestdagen, creëer je een calorietekort en zorg ervoor dat je datgene wat fout ging zo snel mogelijk repareert.

Weeg jezelf en schrik niet. Het kan zomaar zijn dat je een paar kilo bent aangekomen. Als dat het geval is, dan komt dat dat waarschijnlijk omdat je meer voedsel in je darmen hebt en ook veel meer water vasthoudt. Beide gaan weg. Dat kan een paar dagen duren, maar dan ziet het er al weer een stuk beter uit.  Dus laat de moed niet zakken en Geef niet op! Want alleen dan gaat het lukken.

Je valt nooit af via een rechte lijn. Het is altijd een kwestie van aankomen en dan weer afvallen. En als je foutjes gewoon herstelt, dan blijft de schade altijd beperkt. Die drie kilo extra na de kerst is dan na twee dagen nog een paar ons.