Werkgever moet maagbandoperatie van werknemer betalen

Kun je een werkgever verplichten om mee te betalen aan een maagbandoperatie van een van zijn medewerkers die moet afvallen? Vaak is het antwoord deze vraag waarschijnlijk een volmondig “ga toch weg”. Maar… deze vraag is niet hypothetisch.

Een Amerikaanse rechtbank in de staat Indiana heeft namelijk geoordeeld dat een pizzeria moet betalen voor een maagbandoperatie van een van haar werknemers van 160 kilo. The Gourmet Pizza draait op voor de kosten van de maagbandoperatie van kok Adam Childers.

Childers (25) woog 340 pond in maart 2007, en raakte gewond toen hij per ongeluk in zijn rug werd geraakt door de deur van een vriescel. Artsen stelden dat hij geopereerd moest worden, maar dat opereren alleen mogelijk was als hij eerst minstens 40 pond afviel. Childers woog doordat hij na het ongeluk bedlegerig werd inmiddels 380 pond. De werkgever wilde wel betalen voor de rugoperatie, maar niet voor de maagoperatie, omdat Childers al zwaarlijvig was voordat het ongeval plaatsvond.

De rechter bepaalde anders en besliste dat zijn gewicht en het ongeluk beide verantwoordelijk waren voor het ontstane probleem. De terughoudendheid van de werkgever is begrijpelijk. De chirurgsche maagband-procedure kost 20.000-25.000 dollar.  Door rechtszaken als deze zullen werkgevers wel twee keer nadenken over het inhuren van iemand met overgewicht. Juridisch gezien is discrimineren op basis van overgewicht in de Verenigde Staten verboden. Wordt vervolgd…