laaginenergie

U valt niet meer af tijdens het lijnen? Lees dan verder

laaginenergieVeel mensen die willen afvallen, of met hun ‘x-tigste’ lijnpoging bezig zijn, denken dat ze sneller afvallen naarmate ze minder eten en meer bewegen. Dat is niet noodzakerlijkerwijs het geval. 

Wie te weinig eet valt niet meer af tijdens het lijnen en blijft gefrustreerd, moe en teneergeslagen achter. Laten we eens kijken hoe u uit de gevarenzone blijft en dus stelselmatig gewicht blijft verliezen. 

 

Wat is een te lage energie-inname?

Een lang verhaal kort;

  • minder dan 1200 Kcal per dag voor vrouwen
  • Minder dan 1600 Kcal per dag voor mannen

Iedereen is anders en reageert anders, maar over het algemeen genomen kunt u ervan uitgaan dat hier ook voor u ongeveer de grens tussen ‘kan net’ en ’te weinig’ ligt. 

Waarom valt u minder af?

Zodra u het aantal calorieën dat u op een dag nuttigt te ver terug brengt, merkt uw lichaam dat er een crisis gaande is. Dus uw stofwisseling vertraagt. Uw lichaam wil de nog aanwezige energie vasthouden.

Zodra de energie die nog aanwezig is in de vorm van koolhydraten is opgebruikt begint uw lichaam om vet en spieren af te breken als brandstof. Dit is gevaarlijk en uitputtend om een aantal redenen.

Een bijkomend nadeel is dat met het verdwijnen van spieren er nog een nieuw probleem ontstaat. Spieren verbranden namelijk energie, vet niet. Dus is het altijd verstandig om te proberen om de verhouding tussen spieren en vet te verbeteren (meer spiermassa/minder vetweefsel).

Ieder lichaam reageert anders en het blijft moeilijk om te voorspellen wat er precies gebeurt wanneer u uwzelf in een dieet met heel weinig calorieën stort. Maar de praktijk leert dat diegenen die te laag zitten met hun calorie inname, niet erg lang afvallen. Zodra zij hun dieet aanvullen met wat extra eiwitten en de koolhydraten terug brengen naar een gezond niveau, herstelt zich meestal ook het gewichtsverlies dat zij nastreven.

Wat is het optimale calorieën-tekort om te blijven afvallen?

Wie wil blijven afvallen moet op zoek naar het optimale calorieën-tekort. Dat is een tekort waarbij u langzaam blijft afvallen en waarbij u hersens geen signalen afgeven die uw stofwisseling verlagen.

Experts stellen dat het optimale calorieën-tekort slechts 200 calorieën per dag is. Net genoeg om af te vallen en geen crisis-signalen af te geven. Wie 200 calorieën per dag minder inneemt dan hij/zij nodig heeft valt ongeveer een kilo in de maand af.

Wie haast heeft kan een tekort aanhouden van 500 calorieën. U valt er 2,5 kilo in de maand mee af.