hamburger-320

Obese, nieuw TV programma voor mensen met morbide obesitas

hamburger-320Kun je in 300 dagen de helft van je overgewicht laten verdwijnen als je last hebt van morbide obesitas? Dat is de vraag die programmamaker Wendy van Dijk en haar team gaan proberen te bantwoorden in het RTL4 programma ‘obese’

In het programma worden zes mensen met morbide obesitas een jaar lang begeleid en gevolgd bij hun strijd om in 300 dagen de helft van hun overgewicht te laten verdwijnen.

In iedere aflevering staat een van de zes deelnemers centraal. De deelnemers zijn tenminste tweemaal zo zwaar als verstandig zou zijn. Ze hebben een acuut gezondheidsprobleem en zitten ook vaak sociaal volledig in een isolement.

 

Als we doorgaan op de ingeslagen weg (en daar heeft het alle schijn van) dan wordt overgewicht binnen vier jaar een van de grootste gezondheidsproblemen van de wereld. In Nederland kampen volgens de Nederlandse Obesitas kliniek al 250.000 mensen met een fiks overgewicht of zelfs morbide obesitas. Hier zelf iets aan doen zonder hulp is bijna altijd bij voorbaat tot mislukken gedoemd. De kans om aan de ziekte te overlijden is bij morbide obesitas reëel.

Een programma waarbij mensen in een jaar 100 kilo of meer afvallen zonder medische ingrepen is interessant. Het is alleen de vraag hoe het de deelnemers vergaat nadat de begeleiding stopt. Wie 100 kilo afvalt moet wel haast gaan ‘crashen’.