HCG is verkrijgbaar in diverse vormen

HCG Dieet: kun je afvallen van een zwangerschapshormoon?

Een korte vraag. Kom je bij een zwangerschap aan? Of val je ervan af? Een vraag die bij de voor- en tegenstanders van het HCG dieet nogal wat reacties oproept. Het HCG dieet is namelijk populair. Er zijn trouwe volgers en felle tegenstanders. Tijd om het dieet een keer uitgebreid onder de loep te nemen.

Oorsprong HCG dieet

HCG is er al een hele tijd. Het werd in het midden van de vorige eeuw ontdekt door endocrinoloog Albert Theodore William Simeons uit Groot Britannië. Humaan choriongonadotrofine is een stof die voorkomt in de urine van vrouwen die pas zwanger zijn. Zwangerschapstesten maken gebruik van de aanwezigheid van HCG in de urine. Simeons deed in de vijftiger jaren onderzoek bij jongens die aan de ziekte van Frölich leden. Hun testikels kwamen niet tot ontwikkeling en ze raakten niet in de pubertijd. Veel van deze jongens hadden te kampen met overgewicht en de daarmee gepaard gaande hoge BMI. Ze hadden een enorme eetlust.

HCG dieet

Het HCG dieet is omstreden

Simeons injecteerde deze jongens met HCG en zag direct veranderingen optreden. Ze raakten in de pubertijd, werden energieker, aten minder en verloren gewicht. En daarmee was de basis gelegd voor het HCG dieet. Simeons stelde dat mannen en vrouwen met overgewicht wel eens met dezelfde problemen zouden kunnen kampen en begon ook hen HCG toe te dienen in een HCG kuur of HCG plan. Naast de injecties werden de kandidaten onderworpen aan een streng dieet van 500 Kcal per dag. En dat is heel erg weinig.

Simeons was enthousiast. Zijn kandidaten werden energieker, goed gehumeurd en er werd vet verbrand in de probleemgebieden. Een HCG kuur duurde doorgaans zo’n drie tot vijf weken.  In 1954 zette Simeons de resultaten uiteen in een boek dat hij uitgaf getiteld ‘A New Approach To Obesity’. Wie zoekt op internet kan het zonder al teveel moeite gratis bemachtigen.

Omstreden

Het HCG dieet was al vrij snel na de introductie omstreden. Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken die de vloer aanvegen met de conclusies van Simeons. Maar in de publieke opinie werd het HCG dieet steeds populairder. Wetenschappers staakten langzaam hun verzet. De conclusies waren duidelijk en er viel niet zo heel erg veel aan toe te voegen. Voor een wetenschapper was er aan het onderuit halen van het HCG dieet al lang geen eer meer te behalen.

Artsen blijven wereldwijd HCG voorschrijven als middel om af te vallen. Er worden injecties gegeven en HCG dieet pillen zijn online nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar. Er is een internetcommunity, er zijn forums kortom de liefhebber van het HCG plan kan vooruit. Maar toch…

In Nederland wordt HCG geproduceerd door Organon. Dat riep meer dan 10 jaar geleden artsen en apothekers al op om HCG niet voor te schrijven of te distribueren als middel om af te vallen.

Einde van het HCG dieet?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in januari 2011 korte metten gemaakt met het HCG dieet. Volgens de inspectie voldoet een arts die HCG als afslankmiddel voorschrijft niet aan de eisen van verantwoorde zorg. Een ieder die handel drijft in geneesmiddelen op basis van HCG is in overtreding en kan een boete tegemoet zien die kan oplopen tot 150.000 euro. En dat is een hoop geld.

HCG is dus sinds begin dit jaar een stuk moeilijker te krijgen. In Nederland althans. En toch zijn er mensen die het HCG dieet blijven bejubelen. En dat maakt het moeilijk. Want wij mensen hebben het moeilijk om succesvolle ‘ervoor en erna’ verhalen op forums, compleet met foto’s te negeren. Want uiteindelijk willen we allemaal gewoon afvallen. En als anderen volhouden dat ze dat met het HCG dieetplan is gelukt, wie zijn wij dan om…

Wees voorzichtig

Als u wilt afvallen wees dan voorzichtig met het HGC-dieet. Afvallen van hormonen die worden gemaakt door een foetus om de aanstaande moeder te doen vermageren? Hm…. Vrouwen die net zwanger zijn vallen vaak af omdat ze misselijk zijn, maar uiteindelijk komen ze allemaal aan…