danny-bouman-250

Obese, hoe is het nu met: twee jaar later

Twee jaar geleden maakte Nederland kennis met Obese. In navolging van het succesvolle Obese USA, probeerden ook in Nederland kandidaten met morbide obesitas in een jaar tijd met héél veel sporten en onder begeleiding van een personal coach zoveel mogelijk gewicht te verliezen.

En de resultaten waren spectaculair. Sommige kandidaten vielen meer dan 100 kilo af in een jaar tijd en betraden bijna onherkenbaar het podium na voltooiing van hun missie.

Obese: twee jaar later

Inmiddels werft RTL kandidaten voor seizoen nummer drie. Maar tegelijk wordt in ‘Obese, hoe is het nu met’ een bezoek gebracht aan de kandidaten uit het eerste en tweede seizoen. Zijn zij op gewicht gebleven? Hebben ze problemen en zoja welke? Of gaat het misschien niet zo goed?

De eerste aflevering concentreert zich voornamelijk op Danny Bouman, hij werd mister Obese in het eerste seizoen door meer dan 150 kilo af te vallen. Danny werd een bekende Nederlander door het programma, startte een nieuwe relatie en begin aan een nieuw leven.

Helaas ging dat ook gepaard met minder bewegen, meer eten en drinken en een andere levensstijl. Inmiddels weegt Bouman weer meer dan 200 kilo. Hij is, zo wordt in de eerste aflevering gemeld weer ruim 100 kilo aangekomen. De reportage schetst iemand die strijd voert met zichzelf, zijn omgeving en de koelkast. Bouman kwam in het afgelopen jaar bijna 10 kilo per maand aan. En dat is veel. Zelf houdt hij het op een gebrek aan structuur. Iets wat Angeli van Bergen, een medekandidaat uit het eerste seizoen wel heeft. Zij bleef keurig op gewicht en heeft inmiddels een aantal operaties ondergaan waarbij overtollig vel verwijderd werd.

Lessen van Obese

Wat Bouman heeft gedaan is een wereldprestatie. Meer dan 150 kilo afvallen in een jaar is fantastisch. Maar daar blijft het niet bij. Notoire lijners weten dat al heel lang. Afvallen is niet zo moeilijk, daarna op gewicht blijven wel.

150 kilo en nu?

En wie zoveel alvalt, zal daarna alle zeilen bij moeten zetten om op gewicht te blijven. Er volgt bijna altijd een heftige tegenreactie van het lichaam en we zijn allemaal geneigd om weer in ons oude patroon terug te vallen. Een patroon van minder bewegen en meer eten.

Update Obese 2020

Inmiddels is RTL weer gestart met het uitzenden van een aantal afleveringen van Obese in de zomermaanden. Het zijn geen nieuwe afleveringen, we kijken naar herhalingen van het laatste seizoen. Nederlandse kandidaten worden volgens het bekende recept gevolgd en gemonitord.

De lessen van obese zijn eigenlijk onderveranderd. Afvallen lukt doorgaans prima, kandidaten komen als herboren uit het programma. Maar het is de periode die daarop volgt die het bestuderen minstens evenveel waard is. VAn de 200 kilo afvallen naar 85 kilo. Terug naar de 150 kilo en dan…

Wordt vervolgd…