hardlopen 250 61

Operatie NL-Fit

Operatie NL-Fit 3De AVRO is gestart met de uitzendingen van het programma Operatie NL-Fit. Nu de vakantie net achter de rug is, worden Nederland en Vlaanderen weer getrakteerd op een flinke lading gezondeheidsprogramma’s zoals Obese, The Biggest Loser en anderen.

En alhoewel Obese een prima artikel is, wordt ik als kijker wel heel erg moe van die weegmomenten waarbij het minstens 20 seconden duurt voordat wordt aangegeven hoeveel iemand nu weegt. De weegschaal loopt omhoog, omlaag, omhoog, omlaag…en dan kijkt iedereen verrast (of vol schaamte) als het gewicht bekend wordt gemaakt. Wie zelf op zijn weegschaal gaat staan ziet direct als het foute boel is. Maximaal 5 seconden inclusief vetmeting.

 

De AVRO pakt het met Operatie NL-Fit op een andere manier aan. We zien vijf leiders met overgewicht die worden geselecteerd voor het programma. Ze krijgen begeleiding van een personal trainer, een voedingsdeskundige en een psycholoog. Over tien weken leven ze anders en het is de bedoeling dat ze dan 5 kilometer gaan hardlopen.

En alhoewel er op het moment van schrijven van dit artikel nog maar één aflevering is uitgezonden, wordt direct het verschil duidelijk met de andere afvalprogramma’s. De AVRO doet eerlijk verslag en dat blijkt o.a. uit: U raadt het al, een weegschaal die binnen 3 seconden oploopt naar het eindgewicht van degene die gewogen wordt.

Nederland kan en mag meetrainen, -eten en afvallen met de vijf leiders uit Operatie NL FIt. Een tweede interessante gedachte die ik bespeurde in het programma is dat er niet alleen gekeken wordt naar wat iemand nu precies eet, maar ook naar de reden waarom dat iemand eet. En dat is iets wat we in andere afvalprogramma’s nauwelijks tegenkomen. Operatie NL-Fit wordt gedurende tien weken uitgezonden door de AVRO op de donderdagavond. 

Wanneer u mee wilt doen of meer wilt weten kunt u ook een kijkje nemen op de website die bij het programma hoort.