Mijn ouders zijn te zwaar: heb ik genetische aanleg om dik te worden?

Een kind met twee dikke ouders, heeft 70% kans om zelf zwaarlijvig te worden, zo hebben onderzoekers in de Verenigde staten bepaald. De vraag is waardoor dit dik zijn veroorzaakt wordt? Heeft het kind pech en is het genetisch voorbestemd om als dikkerd door het leven te gaan? Moet het levenslang op dieet? Of zijn er andere oorzaken?

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er een relatie is tussen afkomst en gewicht. Bij 25 tot 40 procent van de gevallen van serieus overgewicht (obesitas) spelen erfelijke factoren een rol, bij buikvet zelfs 60%.

Bij twee dikke ouders kun je dus pech hebben en de verkeerde genen erven, maar meestal is dat niet het geval. De dikke ouders zijn vooral zwaar omdat ze te weinig actief zijn en teveel eten, en hun kinderen draaien in dit ongezonde levenspatroon van teveel eten en te weinig bewegen mee. Wie aanleg heeft om dik te worden kan wel degelijk afvallen en op gewicht blijven.

Er wordt veel gen-onderzoek verricht en misschien dat de wetenschap in de toekomst nog een oplossing vindt om gendefecten die met overgewicht hebben te repareren, tot dan is het beter om de energie-inname te temperen en meer te bewegen.