Hoe kan ik mijn stofwisseling verhogen?

U kunt uw basale stofwisseling (uw energieverbruik bij volledige rust) verhogen door te zorgen dat u meer spierweefsel krijgt. Spieren verbranden meer energie dan ander weefsel, ook als u niet lichamelijk actief bent en de spieren ‘rusten’.

Een tweede manier om meer calorieën te verbranden is door actiever te worden en meer te bewegen. De meeste mensen gebruiken zo’n 30% van de calorieën bovenop hun basale stofwisseling door actief te zijn en te bewegen. Wie een zittend leven leidt verbrandt maar 10 tot 15% extra, maar wie er tegenaan gaat kan wel 50% extra energie verbruiken bovenop de basale stofwisseling.

U kunt ook uw verbranding verhogen door anders te eten. Er zijn voedingsmiddelen die uw lichaam moeilijker verteert en die dus meer calorieën vergen. Dit proces heet voedselgeïnduceerde thermogenese. De allerbeste manier om ervoor te zorgen dat uw lichaam meer calorieën verbrandt is door regelmatig en vooral meer te bewegen. Bij intensieve inspanning wordt uw hartslag fors verhoogd. Uit onderzoek blijkt dat ook in de uren erna (lang nadat uw hartslag weer op een ‘normaal’ niveau is terug gekomen) uw stofwisseling en energieverbruik verhoogd blijven. De optimale beweging en intensiteit zijn voor ieder persoon anders. U zult iets moeten vinden dat bij u past. In de praktijk lijken aerobics geschikt om de energie- en vetverbranding te verhogen en krachttraining geschikt om meer spierweefsel te ontwikkelen. Iedere kilo spieren die u kweekt verbruikt ook in rust energie. Onderzoeksresultaten geven aan dat u met regelmatige krachttraining uw stofwisseling zo’n 15% kunt verhogen.