Bureaubaantjes maken dik

Vroeger, nou ja vroeger, was de mens actief. Boeren werkten op het land, er waren minder machines om hen daarbij te helpen. Ook dagelijkse huishoudelijke klussen als het wassen van kleren waren heel wat fysieker dan nu. We hadden geen auto, deden bijna alles te voet of op de fiets, bleven in beweging en verzetten zo heel wat lichameliljk werk.

Maar dat was vroeger, inmiddels zitten de meeste mensen achter een bureau, beantwoorden ze de telefoon en bewegen alleen nog de muis van hun PC. En om het allemaal wat gemakkelijker is maken is de ‘gezonde boterham’ tijdens de lunch vroeger vervangen door een broodje zalm/franse brie dat door de bezorgdienst van de cateraar aan de balie wordt afgeleverd.

Is het echt zo erg? Ja. Recent onderzoek wijst uit dat in Ierland 31% van de mensen zich niet lichamelijk inspant tijdens het werk, de helft van de Grieken en Kroaten doet niets en de Fransen spannen in Europa de kroon. Ruim 60% van hen is niet lichamelijk actief tijdens het werk.

We hebben het druk, nemen de tijd niet en bewegen gewoon niet meer. Een slechte zaak. En dus worden we samen steeds ongezonder en dikker. Een half uurtje wandelen maakt trouwens al veel goed. Dus ga er eens uit en haal een frisse neus!