Magere melk is beter tegen de honger dan vruchtensap.

Je hoort het vaak. Wie wil afvallen kan beter geen melk drinken, maar vruchtensap. en dat is niet helemaal waar. Melk, bevat een aantal voedingscomponenten die we nodig hebben, ook als we aan het afvallen zijn of een dieet volgen. En dan is er nog het onderscheid tussen vruchtensap en geperst sap. Geperst sap is supergezond en komt, zoals de naam al doet vermoeden uit een fruitpers. Vruchtensap zit in een kartonnen pak, die u koopt in de supermarkt en die -vaak- heel wat minder gezond is dan de vers geperste variant, al was het alleen maar door de toegevoegde suikers of zoetstoffen.

In Australië hebben wetenschappers zichzelf een andere vraag gesteld. Wat werkt het beste tegen de honger bij mensen die op dieet zijn en willen afvallen? Is dat magere melk, of toch vruchtensap (uit een pak)?. Tijdens een wetenschappelijk onderzoek onder mannen en vrouwen die wilden vermageren werden twee groepen gevormd. De participanten van de ene groep kregen ’s morgens bij het ontbijt vruchtensap te drinken, de andere groep afvallers dronk in plaats daarvan magere melk.

Er werd voor gezorgd dat de calorie-intake bij beide groepen gelijk was. Vervolgens moesten de deelnemers gedurende de vier uren tussen ontbijt en lunch in kaart brengen hoeveel honger ze hadden.

De uitkomst was duidelijk. De melk-drinkers gaven aan een meer voldaan gevoel en dus minder honger te hebben en aten gemiddeld tijdens de lunch die erop volgde 50 calorieën minder. Als u geïnteresseerd bent in het volledige onderzoek dan kunt u dat hier lezen.