Afvallen door kleinere porties te eten

We eten steeds meer. Deels bewust en deels onbewust. Want de porties die de consumeren zijn stelselmatig groter geworden in de afgelopen jaren. Restaurants serveren stelselmatig te grote porties aan hun gasten. En zo is ongemerkt onze consumptie van calorieën gestegen.

Fast food ketens serveren inmiddels maaltijden die twee- tot vijfmaal het aantal calorieën bevatten dat u nodig heeft. Toen Mcdonalds opende in 1955, woog een hamburger 1,6 ounce. Nu serveert men hamburgers met tot 8 ounce vlees.

Een vergelijking tussen twintig jaar geleden en nu maakt als snel een en ander duidelijk.

20 jaar geleden

  • Zaten er 333 calorieën in een cheese burger
  •  210 calorieën in het portie friet dat erbij geserveerd werd
  • en 140 calorieën in een bagel.

Tegenwoordig

  • Bevat een cheese burger 590 calorieën
  • Krijgt u meer frites en dus ook energie naar binnen; 610 calorieën
  • Brengt een gemiddelde bagel u 350 calorieën

Als u dus een standaard fastfood maaltijd bestelt, consumeert u tweemaal zoveel energie als 20 jaar geleden.

Simpele tips om minder te eten;

Gebruik een kleiner bord. Borden, glazen, schalen, soepkommen, ze zijn allemaal groter geworden in de afgelopen decennia. Eet van een kleiner bord en u schept minder op. U hoeft niet van een kinderservies te eten, maar de relatie tussen een kleiner bord en minder eten is vele malen overduidelijk aangetoond.

Verdeel je bord in zones; Probeer eens een letter Y op je bord te visualiseren. Er ontstaan dan drie vakken. Een vak vult u met koolhydraten, een vak met proteïne en een vak met groenten (en meer groenten mag gerust).

Gebruik je handen als maatstaf; een tip die uitleg nodig heeft; De grootte van uw hand bepaalt de grootte van de porties. De grootte van uw handpalm bepaalt de grootte van de proteines, de grootte van uw vuist geeft aan hoeveel koolhydraten u mag hebben en een uitgestrekte hand heeft aan hoeveel groenten u mag nuttigen (en ook hier mogen twee handen gerust).