Het Atkins dieet

In de jaren 70 is het Atkins dieet ontwikkeld door dokter Robert Coleman Atkins. Er zijn sindsdien diverse boeken verschenen het eerste verscheen in 1972, het waren meteen bestsellers. Tot die tijd werd altijd aangenomen dat een dieet uit zo min mogelijke koolhydraten en vetten moest bestaan. Atkin’s gedachte daarachter was dat mensen met zwaarlijvigheid dit probleem hadden door een verhoogd niveau insuline in het bloed. Als je maaltijd met een hoog gehalte aan koolhydraten eet dan wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd door het verhoogde bloedsuiker gehalte.

Het doel van deze eerste fase van het dieet is je verbranding, die nu nog loopt op koolhydraten, om te zetten naar het gebruiken van vetten voor energie en je lichaam helemaal schoon te maken van slechte koolhydraten en de lekkere en zoete trek te laten verdwijnen. Daarom is het noodzakelijk in deze fase niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Je lichaam zal dan na een paar dagen automatisch vetten gaan verbranden. De 20 gram koolhydraten die je in deze periode eet per dag, komen van groenten en salades. Verder moet je, om de afvalstoffen af te voeren, steeds meer water gaan drinken tot je op minstens 2 liter per dag zit.


De bedoeling van dit deel van het Atkins dieet is gewicht te blijven verliezen en daarbij langzaam de hoeveelheid koolhydraten op te voeren per week, zo zal je je Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) ontdekken. Je KKN is het hoeveelheid koolhydraten dat je per dag kunt eten, terwijl je nog steeds elke week gewicht verliest.

Voeg nog meer koolhydraten toe tot je niet meer dan een halve kilo gewicht per week verliest.
Hoe dichter je bij je streefgewicht komt,hoe meer varianten je eens kunt proberen.

Wat wel heel belangrijk is : geen suiker.