Grotere kans op hartafwijkingen bij babies van te zware moeders

Een nieuwe studie heeft nog een belangrijke nadeel van overgegwicht en zwangerschap aan het licht gebracht: Babies die geboren worden uit vrouwen die te zwaar zijn en/of lijden aan obesitas hebben een grotere kans op hartafwijkingen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het oktobernummer van het American Jounal of Obstetrics & Geynecology. De belangrijkste conslusies zijn dat 1) vrouwen met een BMI tussen de 25 en 29.9 (overgewicht) en/of een BMI van 30-34.0 (obesitas) 18% meer kans hebben op het baren van een kind met hartafwijkingen. Vrouwen met een BMI tussen de 35 en 39 (zware obesitas) hebben 30% meer kans op een kindje met hartafwijkingen.

Wanneer u graag zwanger wilt worden en te zwaar bent, is dit al een goede reden om eerst wat af te gaan vallen. Wanneer uw BMI te hoog is en u bent al zwanger, dan is de uitkomst van het onderzoek geen reden tot paniek. In de Verenigde Staten, waar het onderzoek is uitgevoerd, worden 6 van iedere 200 geboren babies geboren met een hartafwijking. Een stijging van 30% zou inhouden dat het aantal probleemgevallen zou stijgen naar bijna 8 per 200.