Dash dieet voor een lager gewicht en lagere bloeddruk 1

Dash dieet voor een lager gewicht en lagere bloeddruk

De titel van dit bericht zou enigszins misleidend kunnen zijn. Een lager gewicht staat vóór een lagere bloeddruk. En dat is eigenlijk de verkeerde volgorde. Het Dash Dieet wil door gezond en anders eten een hoge bloeddruk voorkomen, of deze verlagen bij mensen die er al last van hebben. En bovendien valt u erbij af. En dat is toch even een nuanceverschil of niet soms?

De theorie achter het Dash dieet

Voedingsstoffen als calcium, proteïne, vezels en kalium zijn enorm belangrijk om een hoge bloeddruk te voorkomen of een hoge bloeddruk te verlagen. Uw hoeft hiervoor niet minitieus uw voedselconsumptie te registreren. Gewoon die dingen eten waarvan u waarschijnlijk al sinds uw prille jeugd weet dat ze goed voor u zijn zoals fruit, groenten, granen, mager vlees en magere zuivelproducten). Tegelijkertijd vermijdt u die producten die we in de loop der jaren zijn gaan eten en die minder gezond voor ons zijn (zoetigheid, producten met suiker en rood vlees). Als laatste actiepunt gaat u de inname van zout flink beperken. En dan bent u al een heel eind.

 

Werking van het Dash dieet

Om te weten te komen hoe het Dash dieet precies werkt moet u eerst even bepalen hoeveel u in het Engels wilt lezen over dit dieet. Het Nationale Hart, Long en Bloedinstituut in de Verenigde Staten (NHLBI) ontwikkelde het dieet en publiceert gratis gidsen over het dieet. Wie er echt voor wil gaan leest de lange versie van 64 pagina’s maar wie de taal een probleem vindt of alleen de kern wil lezen beperkt zich tot de korte versie van een pagina of zes.

Beide gidsen leiden u door hetzelfde proces. U bepaalt hoeveel calorieën u zou moeten eten in overeenstemming met uw leeftijd en de mate waarin u actief beweegt. Vervolgens wordt bekeken waar deze calorieën vanaf zouden moeten komen. Tenslotte is er speciale aandacht voor het verminderen van de consumptie van zout. En heel veel meer is er niet te melden…

Afvallen met het Dash Dieet

Gaat u kilo’s verliezen wanneer u het Dash dieet volgt? Dat is wel heel erg waarschijnlijk, zo niet zeker. Vooral als u een structureel calorietekort inbouwt kunt u erop rekenen de nodige kilo’s te verliezen.

Voordelen Dash Dieet voor hart- en bloedvaten

De voordelen van het Dash Dieet voor uw hart en bloedvaten zijn groot. Diverse wetenschappenlijke studies tonen aan dat het Dash Dieet zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan een aanleiding zijn voro hartziekten, hartfalen en een hartaanval. De naam van het Dash dieet is afgeleid van de afkorting DASH oftewel Dietary Approaches to Stop Hypertension, vrij vertaald een manier om met een ander dieet de hypertensie te verlagen. Hypertensie is de medische term voor een hoge bloeddruk. Het Dash Dieet verhoogt het ‘goede’ HDL cholestorol en verlaagt het ‘slechte’ LDL cholestorol en trigycerides in uw lichaam. LDL en trigylcerides zijn verhogen ze in een te hoge concentratie aanwezig de kans op hart- en vaatziekten.

Samenvattend kunnen we stellen dat de medische wereld het Dash Dieet ziet als ‘goed voor hart en bloedvaten’. U eet veel groenten en fruit e minder verzagdigd vet, suiker en zout

Voorkomt het Dash Dieet diabetes?

Er zijn verschillende studies die aantonen dat het volgen van het dash dieet positieve gevolgen heeft voor mensen die leiden aan diabetes. Het Dash Dieet is deels opgebouwd uit de adviezen van de American Diabetes Association.

Zijn er gezondheidsrisico’s?

Het volgen van het Dash dieet brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Echter wanneer u gezondheidsproblemen heeft, neem dan voordat u start contact op met uw huisarts voor advies. Bepaal samen of het volgen van het Dash Dieet goed voor u is.

Is het gemakkelijk te volgen?

Het zal niet altijd meevallen om uw favoriete snacks en koekjes te laten staan en fors te minderen met zout. Het Dash dieet sluit, in tegenstelling tot andere dieëten geen volledige voedingsgroepen uit. Dat vergoot voor u de kans dat u het dieet langer kunt volhouden.

Kosten Dash Dieet

Vers fruit, veel groenten en onbewerkte graanproducten zijn doorgaans duurder in aanschaf dan junk food, speklappen en producten met veel suiker die de meesten van ons nuttigen. Het volgen van het Dash Dieet leidt dus tot een stijging van de kosten voor boodschappen.

Het Dash Dieet en bewegen

Meer bewegen vergroot de kans op succes voor diegenen die het Dash Dieet volgen. Vooral voor diegenen die graag gewicht willen verliezen. Dat klinkt misschien wat raar op deze site, maar het Dash dieet wordt ook door heel veel mensen gevolgd die alleen hun bloeddruk willen verlagen. En alhoewel veel mensen met een te hoge bloeddruk ook te zwaar zijn, is hoeft dat niet altijd het geval te zijn.