Het TLC dieet is een dieet dat al jaren gevolgd wordt door héél veel mensen met overgewicht. Het lijkt de tand des tijds te weerstaan. Reden voor ons om eens speciaal aandacht te schenken aan dit dieet.

Meer over het TLC dieet

Het TLC dieet is een dieet met restricties op de inname van vet. Het vertoont overeenkomsten met het DASH dieet, dat zich richt op het verlagen van de bloeddruk.  Het doel is het verlagen van uw cholesterol. En dan met name uw LDL (slechte) cholesterol. Wie het dieet volgt en er zich aan houdt kan rekenen op een verlaging van het LDL cholesterol van 8 tot 10 procent binnen zes weken.

De theorie achter het TLC dieet

De letters ‘TLC’ bij het TLC dieet staan voor de Engelse afkorting Therapeutic Lifestyle Change. Het dieet is afkomtstig van het Nationaal Gezondheid Instituut in de VS. Het wordt door de Amerikaans Hartstichting aanbevolen als een regime of leefwijze dat tot een vermindering van de kans op ziektes van hart- en bloedvaten leidt.
De manier waarop dit bewerkstelligd wordt is een enorme reductie van de inname van vet, en dan met name verzadigde vetten. Verzadigd vet (denk hierbij aan vet vlees, volle zuivelproducten en gefrituurde gerechten) leidt tot een toename van slechte cholesterol in uw bloedvaten. Een te hoog cholesterolgehalte heeft een verhoogd risico tot hartfalen en en/of een hartaanval tot gevolg. Wanneer u verzagdigd vet vermijdt en tegelijkertijd de consumptie van vezels opvoert, kunt u vaak uw hoge cholesterolgehalte onder controle krijgen zonder dat u daarvoor medicijnen gebruikt.

Werking van het dieet

Wie het dieet gaat volgen kiest eerst een gewenste calorie-iname per dag. Als u alleen uw cholesterol wilt verlagen, dan start u met dagelijks 2500 calorieën voor mannen en 1800 voor vrouwen. Wie wil afvallen, verlaagt de dagelijkse intake naar 1600 calorieën (mannen) of 1200 calorieën (vrouwen). Vervolgens zorgt u ervoor dat er nooit meer dan zeven procent van de energie die u consumeert uit verzadigd vet komt.  En dat betekent in de praktijk dat u serieus stopt of mindert met het eten van zuivel met een hoog vetgehalte (bijvoorbeeld boter) en ook stopt met het eten van vet vlees (salami, boerenmetworst, palingworst om er maar eens een paar te noemen).
Wie het TLC dieet volgt eet veel fruit, groenten, hele granen, magere zuivel, vis en gevogelte zonder huid. Hoe u dat precies regelt is natuurlijk aan u. Maar er zijn voldoende voorbeeldkaarten en dagplanningen voorhanden.

TLC Dieet en afvallen

Valt u af als u het TLC dieet volgt? Zeer waarschijnlijk wel. U beperkt immers uw inname van energie. Verder valt het niet mee om uzelf met fruit en groenten te overeten. U kunt eenvoudigweg geen 1600 calorieën aan groenten consumeren, dat kunt u niet op (160 tomaten op een dag om maar eens wat te noemen).
Wel moeten we in deze beschouwing eerlijk vermelden dat het primaire doel van het TLC dieet het verlagen van uw cholesterol gehalte is.

Hart- en vaatziekten

Zijn er voordelen voor het hart en de bloedvaten wanneer u het dieet volgt? Jazeker. Het dieet staat te boek als een dieet dat goed is voor hart en bloedvaten. Een eetpatroon met daarin veel groenten en fruit, onverwerkte granen en weinig vetten, is dé manier om de cholesterol te verlagen en hartproblemen te voorkomen.

Diabetes

Vaak wordt gevraagd wat de effecten van het TLC dieet zijn op diabetes. Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Wat wel vaststaat is dat patiënten die het TLC dieet volgen vaak een verlaagd insuline niveau in hun bloed hebben. En dat is gunstig want bij een verhoogd insulineniveau stijgt ook de kans op diabetes-2.

Bewegen

Wie het TLC dieet volgt dient tenminste 30 minuten per dag te bewegen met middelmatige inspanning. Dit bevordert de resultaten en zorgt ervoor dat u meer energie heegt. Bewegen en afvallen gaan ook bij het TLC dieet hand in hand.